chrome firefox opera safari iexplorer

Земляки легендарної Квітки Цісик започаткували іменну медаль співачки

07 листопада 2014 о 12:48

Минулого року Україна досить скромно, але відзначила 60-рiччя легендарної американської співачки українського походження Квітки Цісик. А в селі Ліски на Прикарпатті, звідки походить родина Володимира Цісика, батька Квітки, уже сьомий рік існує літературно-мистецький фестиваль її імені під назвою «Циганський горб» (саме так називається місцина в центрі села, де проходить дійство), започаткований за ініціативи обласної Спілки письменників та місцевого ентузіаста, письменника Ярослава Ясінського. А цього року організатори фестивалю заснували ще й іменну медаль Квітки.

Першими лауреатами цієї медалі стали оперна співачка Оксана Ярова та відома телеведуча і співачка Анжеліка Рудницька. Попри те, що про таку нагороду лауреаток було повідомлено ще у вересні, під час фестивалю, самі медалі вони отримали днями. «Я вважаю Квітку Цісик великою співачкою і великою українкою. Вона своїми піснями зберегла для нас те, що вже перетворювалося на шароварництво. Вона своїм голосом українізувала весь світ. І ті касети, які на початку 90-х підпільно передавалися з рук у руки, переписувалися, — вони в багатьох душах пробудили відчуття справжньої України», — зазначила Анжеліка в коментарі «УМ».

Водночас у Лісках виношують плани перетворити школу, де вчителював дядько Квітки, Микола Цісик, на меморіальний музей і встановити в селі пам’ятник співачці. «На жаль, хата, де жили Цісики, не збереглася, вона стояла під лісом, але люди пам’ятають і досі кажуть, що ідуть по гриби «до Цісиків». І могила мами Влодка Цісика, як на нього тут казали, Марії Цісик, теж є. Хочеться, щоб частіше приїжджали до нас люди, і не лише на фестиваль. Бо Ліски — це Цісики. Тут багато що можуть про них розповісти. А Квітка варта того, щоб про неї не забували», — поділився думками Ярослав Ясінський.

А у Львові наступного року має з’явитися алея Квітки Цісик, де будуть встановлені лавочки, на яких кожен охочий зможе послухати пісні Квітки Цісик. «Ми вже узгодили всю документацію і маємо затверджений проект. Поки що робимо все своїми силами, але сподіваємося на підтримку Львівської мерії», — повідомив «УМ» президент благодійного фонду «Незабутня Квітка» Роман Грицевич. За його словами, у лютому наступного року вони планують у Львові провести ще один благодійний концерт, кошти від якого передадуть на купівлю пересувного мамографа для ранньої діагностики раку молочної залози (саме від цієї хвороби померла співачка) для віддалених сіл Прикарпаття. Наразі цей проект теж іще не завершено.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути