chrome firefox opera safari iexplorer

На Волині хочуть інвестувати $100 тисяч, щоб проводити чемпіонат світу із рибалки

24 грудня 2014 о 09:08

У розбудову рекреаційно-риболовного комплексу на ставку Несвіч Головний поблизу Луцька хочуть інвестувати 100 тисяч доларів. У такому разі тут зможуть проводити чемпіонати світу із риболовлі.

Про це під час прес-конференції заявив керівник напрямку спортивної ловлі коропа Федерації риболовного спорту Волинської області Олександр Ліпський, – повідомив власкор IA ZIK.

Керівник волинської федерації риболовного спорту Дамір Шихотаров розповів, що риболовля як вид спорту зародилася в середині минулого століття. В Україні цей спорт розвивався ще з радянських часів, але з розвалом СРСР занепав. Відродження розпочалося з 2002 року, коли було створено відповідну федерацію. Наразі риболовля офіційно визнана в Україні видом спорту.

Волинську федерацію риболовного спорту заснували у 2008 році. За цей час волиняни вийшли на лідируючі позиції в Україні. Зокрема у 2011 році волиняни посіли перше місце на чемпіонаті України з ловлі на мармишку. А з 2012-го рибалки із Волині беруть участь у чемпіонатах світу у складі національної збірної. Зрештою, нині на Волині вже є і чемпіон світу у командному та особистому заліках – Віктор Жалнін.

Тим часом рибалки нарікають, що нема де тренуватися та проводити змагання. «На Волині, краю озер, не сильно є де займатися рибалкою», – каже Шихотаров. Адже до таких водойм є чимало вимог, як-от наявність риби та берегова лінія. «Наприклад, у календарному плані половину змагань ми проводимо на території Рівненської, Тернопільської та Львівської областей», – заявив голова обласної федерації.

Керівник напрямку спортивної ловлі коропа Федерації риболовного спорту Волинської області Олександр Ліпський нагадав, що на Волині часто проводять масштабні дитячі змагання, в яких беруть участь до 200 осіб. У таких випадках підібрати водойму складно. Окрім того, орендарі ставків чи озер часто не дають проводити змагання, хоча закон дозволяє рибалити з однією вудкою.

Ліпський розповів, що у федерації є інвестор, який готовий вкласти кошти у розбудову комплексу для риболовного спорту близько 100 тисяч доларів. Такий комплекс, на думку Ліпського, можна звести поблизу ставка Несвіч Головний у Луцькому районі. Ця водойма відповідає усім вимогам.

Власне, орендувати водойму готові за чималі гроші – близько 280 тисяч гривень на рік. Тут обіцяють обладнати інфраструктуру та створити нових 30 робочих місць. Аналізи води підтверджують, що у цей ставок можна запустити осетрових. А це зробить привабливим трофейну рибалку і може приманити спортсменів ще й з-за кордону.

Після благоустрою на цій водоймі, зі слів Ліпського, можна проводити і чемпіонат світу. Зрештою, волинська федерація вже подала заявку на проведення в області чемпіонатів світу з риболовного спорту у двох дисциплінах.

За словами інвестора Романа Івасишина, найважче – це забезпечити охорону водойми від браконьєрів.

А Несвічанський сільський голова Валерій Гарбаровський зазначив, що сільрада зацікавлена в надійному інвестору. Однак, попросила екологів і Держземагентство надати вичерпні роз’яснення, щодо можливості надання ставка в оренду.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути