chrome firefox opera safari iexplorer

Рік Синьої Кози розпочнеться 19 лютого 2015 року

29 грудня 2014 о 15:15

Перший день китайського нового року відзначатимуть 19 лютого 2015 року. В цей день настане календарний китайський новий рік (місячний), а ось астрологічний китайський новий рік Кози (сонячний) настає з початком весни — час, коли сонце входить в триста п'ятнадцятий градус тропічного зодіаку.

У 2015 році весна Китаї настане 4 лютого 2015 року. Саме в цей день, трохи раніше традиційного китайського нового року, і почнеться справжній рік Дерев'яної Кози. Головне, не заплутатися в цій «китайській грамоті». Справа в тому, що на сході Новий рік може визначатися як за астрологічним (сонячному), так і за місячним календарем.

Відмінність полягає в тому, що місячний календар, початок року, в якому «плаває», використовується для обліку часу. У 2015 році місячний рік розпочнеться 19 лютого. У китайській астрології Ба Цзи та Фен Шуй використовується астрологічний календар.

Отож, астрологічний 2015 рік за китайським гороскопом розпочнеться 19 лютого і завершиться 7 лютого 2016 року.

Як святкувати Китайський Новий рік-2015

Китайці святкують Новий рік 15 днів. Кожен день має особливе значення, яке залежить від місцевих традицій. Але спочатку, до приходу нового року, будинки ретельно очищають і прикрашають, щоб привернути удачу. Свято завершується на 15 день — фестиваль ліхтарів; в це повня люди виходять на вулиці і несуть запалені ліхтарі.

Щоб зрозуміти більше про 15-денному фестивалі китайського нового року, нам необхідно знати деякі факти з китайської культури. Тисячі років тому Китай складався в основному з сільського товариства. Кожен рік Династія оголошувала щорічний календар для фермерів. Календар містив сонячний, місячний календарі, а також календар погоди — ця інформація була необхідна для фермерів щоб знати, коли для садити насіння, рослини, збирати урожай на своїй землі і навіть коли йти на роботу, відпочинок, молитися і відзначати свята.

Тому первісний зміст китайського Нового року був пов'язаний з урожаєм фермерів. Китайські фермери святкували свої досягнення за минулий рік, хороший урожай був милостивим винагородою від Бога. Тому йому приносили дари і молилися, просячи процвітання і успіху в наступаючому році.

Традиційно перед святкуванням китайського нового року слід ретельно очистити свій будинок. Бруд у будинку — прояв неповаги до господаря майбутнього року. І якщо зустріти рік Дерев'яної Кози не прибраному будинку, чекати милостей від неї не доводиться.

Згідно зі східними традиціями, не можна зустрічати новий рік з боргами, інакше їх буде дуже складно віддати.

На сході червоний колір означає сонце, радість, щастя і захищає від злих духів. Тому для зустрічі китайського нового року будинок обов'язково треба прикрасити у червоних відтінках. Сприятливо наклеїти на вхідні двері до будинку накреслення ієрогліфів, зроблені темною фарбою на червоному тлі, а також зображення духів-охоронців і божества багатства, сподіваючись, що вони принесуть у дім щастя і благополуччя.

По всьому будинку обов'язково розставте вази зі стиглими мандаринами — вони уособлюють багатство і достаток. Крім мандарин будинок можна прикрасити квітами персика та абрикоса — вони будуть символізувати нові починання.

За традицією, на китайський Новий рік обов'язково одягають новий одяг. Це робиться для того, щоб не перенести в новий рік проблеми року, що минає. У цей день необхідно виявляти з усіма виняткову ввічливість, навіть з тими людьми, які вам неприємні. Ні в якому разі не можна вимовляти будь-які слова, які асоціюються з бідами і нещастями.

Багатий стіл на китайський Новий рік 2015 — запорука успіху і процвітання. На новорічному столі повинні бути як традиційні східні страви: рис — символ багатства, локшина — символ довголіття, риба — символ процвітання, так і страви, які задобрят Козу, управительницу 2015 року. Так це можуть бути різноманітні салати, свіжі фрукти, морепродукти і солодка випічка.

Яким же буде рік Синьої Кози?

У китайській традиційній астрології 2015 відомий як рік Юй Вей, або 32-й рік Зеленої Дерев'яної Вівці або Кози, який алегорично представлений як період літа — період процвітання і добробуту. Досить часто можна зустріти таке трактування: «творча сторона дерев'яної Кози, її працьовитість забезпечує процвітання».

Коза (Вівця) символізує жіноче начало. Ця тварина хоча боязко, але любить наполегливих та завзятих. Активність у справах стане запорукою щасливого майбутнього.

Коза — тварина обережна, не варто її сердити необачними легковажними вчинками і рішеннями. Легковажна і непостійна Коза володіє легким характером і мінливим настроєм. І наше життя під її керівництвом буде таким же.

Стихія року — Дерево. Це — символ весни і ранку. Елегантність і цнотливість — основні його якості. У той же час, цей знак вважається самим рішучим, сильним і непохитним. Дерево відповідає за творчість і уява. Це найбільш плідний з усіх елементів. Дерево — джерело життя, знання і розуму. Тому рік буде сприятливий для укладання шлюбних союзів і народження дітей.

Колір року — синій (зелений). Цикл в рамках китайського гороскопу повторюється кожні 12 років. Таким чином, ми можемо озирнутися назад і побачити, що Коза або Вівця вже не раз панувала над минулими роками. Далекий 1991 р. за східним календарем був роком металевої Вівці, але білого кольору, це був час змін і тривог, можливо, тому багато людей почали у 1991 р. життя з чистого білого аркуша.

На противагу білому 1991 р., настав 2003-й рік чорної Кози (Вівці) – це був несподіваний час перетворень і змін. Тепер, через 12 років, настає 2015 рік синьої Кози. Тут вже немає незайманого білого або похмурого чорного, вже немає крайнощів.

Отож, на зміну білому і чорному має прийти колір ясного неба або спокійного моря – синій, а значить рік має принести нам спокій і щастя, мир і любов.

«Рідна країна»

За матеріалами сайтів novij-rik.pp.ua, zik.ua, 2015rik.pp.ua2015rik.com.ua

Розділи: Суспільство

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути