chrome firefox opera safari iexplorer

Телевізійні новини шкодять дітям — психологи

22 грудня 2014 о 12:15

Психологи радять батькам нині обмежувати дітям доступ до інформації, яка надходить з теленовин, адже вона негативно впливає на психіку дитини.

Про це розповідає член правління асоціації психологів України, дитячий психолог Ірина Петрова.

За її словами, для дитини це все важко сприймати. Вона перебуває в стресовій ситуації війни, про яку говорять з телевізора, радіо, інтернету.

«Аби зберегти свою дитячу цілісність, батьки мають бути буфером між тим, що відбувається в країні, і тим, що відбувається з дитиною. Її психіка тільки формується. Тому нинішня безконтрольність інформації, яку сприймає дитина, може мати серйозні наслідки у старшому віці», — цитує її Deutsche Welle.

Вона наголошує, що саме батьки мають відповідно толерантно інтерпретувати дітям те, що вони бачать в теленовинах, та й самі повинні врівноважено сприймати дійсність, адже нині діти сприймають світ виключно через призму переживань батьків.

«Дітям складно ще виробити свою думку про ту чи іншу подію, яку показують по телевізору. Тому вони більше покладаються на думку батьків з цього приводу. Якщо у батьків паніка, то діти панікуватимуть. Якщо у батьків зашкалюють патріотичні почуття, то діти також все сприйматимуть відповідно. Якщо батьки налаштовані проросійськи, то і діти теж»,- каже Ірина Петрова.

Не тільки дітям, а й дорослим зараз важко беземоційно дивитися теленовини чи слухати радіо в Україні. З ефіру ллється нескінченний потік негативу – про загиблих, про втрати, про горе в сім'ях, нагнітається паніка та страх щодо війни на Cході України та економічний крах країни, відзначають медіа-експерти.

Вона наголошує, що в Україні немає інформаційної держпропаганди, однак нав'язування окремих образів опосередковано прослідковується на окремих приватних телеканалах, попри те, що журналісти намагаються бути об'єктивними.

«Нову вчительку англійської мови у класі моєї доньки діти відразу не сприйняли, оскільки вона погано говорила українською. Діти відмовилися відвідувати її уроки. Мовляв, вона із Луганська, сепаратистка, бо не знає української. Коли я її запитала, звідки вона, то виявилося, що вона корінна киянка», — розповідає Марина Лихота, мама десятирічної Вероніки.

Сім'я Марини – з Донецької області, але вже досить довго живе у Києві. Останнім часом, за її запевненням, вони зазнають утисків через стереотипи, нав'язані новинами українських телеканалів. «Телеканали створюють стереотипи та фобії. Якщо ти з Донецька, то – сепаратист чи терорист. Діти це сприймають. Моя дитина почала боятися війни і всього, що з нею пов'язане. Я взагалі заборонила їй дивитися телевізор, але ж інші дивляться і в них формується відповідне ставлення до тих, хто зі сходу», — нарікає жінка.

Це підтверджує й медіа-психолог Інституту масової інформації Валерій Луценко. За його словами, нині українські телеканали не надто акцентують увагу глядача на гуманізації всього, що відбувається на сході України, та не індивідуалізують події. Натомість діти «узагальнення війни» сприймають спрощено, відповідно до свого віку, і перекопійовують його на відносини з однолітками та близькими.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути