chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві проходить мистецька акція «Віч-на-віч з Кобзарем»

03 грудня 2014 о 09:10

В Україні 2014-й оголосили Роком Тараса Шевченка. Кожен із театрів вніс свою лепту у відзначення 200-річчя з дня народження Кобзаря. Міністерство культури вирішило зібрати до купи всі вистави, які були поставлені в Україні, в один мистецький проект «Віч-на-віч з Кобзарем» і презентувати їх із першого по п’яте грудня по київських театрах.

Урочисте відкриття відбулося у Національному музеї Тараса Шевченка. На ньому прозвучали уривки з вистав «Сон» у виконанні акторів Київського академічного театру на Липках (до речі, номінованої на Шевченківську премію 2015); вистави «Всюди один...» Національного академічного театру російської драми ім. Лесі Українки; вистави «Назар Стодоля» Національного академічного драматичного театру ім. Франка та артистів театру зі сценою «Гонорові ігри».

У понеділок на сцені театру Франка відбулася вистава «Великий льох» в постановці Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Шевченка.

Наступного дня на новій сцені Театру російської драми імені Лесі Українки виставу «Катерина» поставив Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької зі Львова.

3 грудня відбудеться вистава «Стіна», присвячена життю і творчості Кобзаря, в постановці Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Шевченка в камінній залі Київського академічного театру «Колесо» (Андрiївський узвiз, 8).

4 грудня — виставу «І мертвим, і  живим, і ненародженим» презентує Криворізький академічний міський театр музично-пластичних мистецтв «Академія руху» на сцені Київського академічного Молодого театру (вул. Прорізна, 17).

У п’ятницю відбудеться кантата-симфонія «Кавказ» за музикою Людкевича, в постановці Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької, за участі: Академічного хору ім. Платона Майбороди, Національної радіокомпанії України та Академічного симфонічного оркестру Національної радіокомпанії України на сцені Національного академічного театру опери та балету імені Шевченка.

Вхід на вистави вільний.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути