chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві пропонують назвати вулицю іменем Євгена Сверстюка

11 грудня 2014 о 14:52

Український інститут національної пам’яті звернувся з листом до київського міського голови Віталія Кличка, у якому закликає назвати вулицю, на якій мешкав Євген Сверстюк, його іменем.

Зараз вулиця, на якій жив та писав Євген Сверстюк, простягається від Броварського проспекту до бульвару Верховної Ради у житловому масиві Лівобережний, і називається іменем співробітниці НКВД, радянської льотчиці Марини Раскової, зазначається у повідомленні прес-служби інституту.

«Український інститут національної пам’яті – центральний орган виконавчої влади, який в Кабінеті Міністрів України відповідає за відновлення історичної пам’яті та подолання наслідків тоталітарного минулого в суспільстві – скерував лист з ініціативою присвоєння вулиці М. Раскової імені видатного українського філософа, дисидента Євгена Сверстюка до міського голови Києва», — йдеться у повідомленні.

«Світлої пам’яті Євген Сверстюк належить до тієї когорти громадян, без яких важко уявити сучасну Україну, її культурну та інтелектуальну спадщину, врешті – культурну мапу Європи ХХ століття. Він заслужив на те, щоб його іменем назвали вулицю в столиці, – каже голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. – Тим паче, вулиця, на якій він жив, не має для Києва історичної ваги: Марина Раскова не мала жодного відношення до України, була уповноваженим особливого відділу НКВД та членом ВКП(б)».

Нагадаємо, Євген Сверстюк відійшов у вічність 1 грудня цього року.

Джерело: День
Розділи: Новини культури

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути