chrome firefox opera safari iexplorer

У Софії Київській відкривається виставка, присвячена Петру Могилі

25 грудня 2014 о 11:44

У Будинку митрополита Національного заповідника «Софія Київська» 26 грудня о 16.00 відбудеться відкриття виставки «Хрест та шабля: Київський Митрополит Петро Могила (1597—1647)».

Як повідомили “УНІАН-Релігії” в прес-службі Софії Київської, на виставці будуть представлені експонати, ілюструючі два періоди життєвого шляху Петра Могили: військову службу в Речі Посполитій — до постриження в монахи, і служіння Церкві — архімандритом Києво-Печерського монастиря, а згодом — Митрополитом Київським, Галицьким і всієї Русі.

Зокрема, в експозиції будуть представлені найбільш знакові твори Петра Могили – «Служебник» (1629), «Православне сповідання віри» (1645) та «Требник» (1646), а також праці його сподвижників – «Патерикон» С. Косова (1635), «Тератургіма» А. Кальнофойського (1638).

Також відвідувачі виставки зможуть побачити ікону «Собор Печерських Святих» (XIX ст.).

Відвідувачі зможуть побачити портрети Петра Могили XIX ст., а також портретне зображення його двоюрідної сестри Раїни Могилянки, матері князя Яреми Вишневецького.

В експозиції виставки будуть представлені копії малюнків Абрагама ван Вестерфельда (1651), на яких зображено Софійський собор після тогочасних ремонтних робіт, фрагменти кахляної печі XVII ст. із зображенням голови бика, а також реконструйований герб Петра Могили, який колись прикрашав іконостас Софійського собору.

Загальне уявлення про топографію Києва XVII ст. відвідувачі виставки зможуть отримати під час ознайомлення з триптихом Б. Туліна «Київ XVII ст.».

На виставці буде представлена тогочасна зброя та історична реконструкція воїнів, які приймали участь у Хотинській битві 1621 р.

Організація виставки відбувається спільними зусиллями Національного заповідника «Софія Київська», Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, Національного музею історії України, Національної бібліотеки України ім. В. Вернадського, Міського музею «Духовні скарби України» та Закладу культури «Музей історичного центру міста Києва».

Виставка присвячена 80-річчю Національного заповідника «Софія Київська» і триватиме до 23 березня 2015 р.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути