chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні 85 років з дня народження класика дитячої літератури Всеволода Нестайка

30 січня 2015 о 14:27

На стартовій сторінці Google з’явився дудл присвячений Дню Народження українського письменника Всеволода Нестайка, якому сьогодні, 30 січня, мало б виповнитися 85 років.

Для багатьох українців його «Тореадори з Васюківки» стали улюбленою книгою дитинства. Дудл відображає один з найяскравіших моментів повісті, коли герої книги Ява і Павлуша вирішили стати тореадорами і битися з коровою на ім'я Контрибуція.

Всеволод Нестайко народився 30 січня 1930 року в місті Бердичів, Житомирської області. Дитинство майбутнього письменника було непростим — коли йому було всього три роки, загинув його батько. Після цього сім'я переїхала в Київ. Коли Всеволоду виповнилося 11 років, почалася війна. Як сам Нестайко потім писав, що «коли я став по-справжньому дорослим, мені страшенно захотілося повернутися назад у дитинство — дограти, досмеяться, допроказничать... Вихід був один — стати дитячим письменником».

За майже п'ятдесят років творчості Всеволод Нестайко написав і видав близько сорока книжок оповідань, казок, повістей і п'єс. І всі свої твори він намагався писати якомога веселіше. Але, напевно, з найбільшою насолодою, як Всеволод Зіновійович зізнавався сам, він писав про пригоди Яви і Павлуші. Все почалося з двох оповідань — «Пригода в кукурудзі» і «Тореадори з Васюківки», які були надруковані в 1963 році. Головні герої виявилися такими винахідливими і непосидючими, і так сподобалися читачам, що через рік з'явилася повість «Пригоди Робінзона Кукурудзо». В 1966 році вийшла друга повість про двох пустунів — «Незнайомець з тринадцятої квартири». І, нарешті, — повість «Таємниця трьох невідомих», які і склали роман-трилогію «Тореадори з Васюківки».

«Тореадори з Васюківки» розійшлися по світу сотнями тисяч примірників, роман був перекладений майже на 20 мов. 1979 року рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогія «Тореадори з Васюківки» була внесена до Особливого почесного списку Р. Х. Андерсена як один із найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.

У 2004 році Всеволод Нестайко вирішив повернутися до «Тореадорів» і, не відмовляючись від попереднього тексту книжки, разом з поетом і редактором Іваном Малковичем обробив та опублікував нову авторську редакцію книги «Тореадори з Васюківки», прибравши з тексту деякі неминучі ідеологічні нашарування минулого часу, а також деталі, незрозумілі сучасному читачеві. Автор додав до сюжету нові епізоди, зробивши улюблену книгу багатьох українців більш захопливою.

Свого часу Всеволод Нестайко побажав своїм читачам: “Не поспішайте, як я колись, виростати швидше. Тому що дитячі роки неповторні. І якщо Ява і Павлуша допоможуть вам на якісь хвилини гостріше відчути радість веселого, щедрого на пригоди та витівки дитинства, я буду щасливий".

Всеволод Нестайко помер 16 серпня 2014 року.

В 1965 році на Харківській кіностудії був знятий короткометражний фільм за мотивами повісті «Тореадори з Васюківки».

Джерело: unian.ua
Розділи: Видатні постаті

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути