chrome firefox opera safari iexplorer

Карпатський ліс на експорт: за кілька днів по-варварськи спиляли 1300 кубометрів лісу

15 січня 2015 о 18:02

Мешканці села Дністрик, що на Старосамбірщині переконані, що комунальне підприємство Львівської облради «Галсільліс» незаконно вирубує ліс, розташований на території селищної ради.

На підтвердження наводять те, що 13 січня спеціальна комісія у складі керівництва районної міліції, прокуратури, служби безпеки та районних органів місцевого самоврядування виявила на околиці села 1300 кубометрів спиляного лісу без відповідного клейма на деревині. За цим фактом було відкрите кримінальне провадження.

Активіст громадської організації «Майдан» Старосамбірщини Микола Гомонко каже, що підприємство вирізає ліс систематично та продає за кордон. А виявлений склад деревини спиляли за кілька днів.

«Ліс був вирізаний після Нового року перед Святим вечором та звезений на  поле. Різали його за допомогою чеських машин для валки лісу, які можуть вирізати до 300 кубометрів за день. Цей ліс уже почали вивозити. Люди зібралися, дві машини розвантажили прямо в селі», – розповів він ZAXID.NET.

За словами активіста, зараз мешканці хочуть обкопати зрізану деревину глибоким ровом, щоб жодна машина туди не проїхала.

«На місці були начальник міліції, начальник СБ, районний прокурор. Склали протокол, чекаємо результатів. Сказали нам, що поки буде йти слідство, цього лісу чіпати не будуть», – зазначив Микола Гомонко.

За його словами, ліс – це власність місцевої громади, сільської ради. Колись це була територія колгоспу. Але коли колгоспи розпалися, ніхто не обробляв ці землі і вони позаростали лісами. Цих лісів ніхто не садив, не вкладав грошей.

У 2000 році Львівська обласна рада із Старосамбірською районною радою створили комунальне підприємство «Галсільліс».

«Зараз ті ліси просто вирубують і продають за кордон. Показували мені контракти, які вони мають з італійськими фірмами, Швецією. Ми ставили питання перед районною радою, щоб будь-які договори з іноземними фірмами до 2015 року були розірвані. Але вони кажуть, що, згідно з договорами, мусять поставити ліс, за який вже заплачено гроші», – наголосив активіст.

За словами Миколи Гомонка, із директором «Галсільлісу» неможливо спілкуватися, він уникає зустрічей, переховується.

«Начальник міліції, з яким я спілкувався, казав, що відкрито 8 кримінальних справ, але робота не ведеться жодна», – наголосив він.

За словами голови села Дністрик Ярослава Нестера, ліс розташований на землях сільської ради, але належить «Галсільлісу». Місцева громада не отримує від його вирубки жодної копійки.

Втім він каже, що вирубка ведеться законно.

«Мені два дні тому надали лісорубний квиток, на підставі якого від 20 листопада 2014 року вони мають право на вирубку лісу», – розповів ZAXID.NET сільський голова.

Він також додав, що облрада збиралася передати ліс у власність громади, однак цього не зробили досі.

Генеральний директор «Галсільліс» Петро Пешко у розмові із ZAXID.NET заперечив слова сільського голови про те, що місцева громада нічого не отримує від вирубки лісу.

«Є такий збір за спеціальне використання лісових ресурсів. Ми платимо від кожного куба державі від основної рубки. Якщо проводимо санітарні рубки, то платимо сільським радам. Те, що їм не платять грошей – абсолютна брехня», – зазначив Пешко.

За його словами, упродовж минулого року підприємство перерахувало до бюджетів різних рівнів понад 14 млн грн.

13 січня відбувся «круглий стіл» за участю голови Старосамбірської райради, а також активістів Самооборони Старосамбірщини, начальника Старосамбірського РВ МВС, прокурора Старосамбірського району, начальника СБУ, директора «Галсільліс».

Після цього, на запрошення активістів ГО «Майдан», всі присутні на «круглому столі» виїхали на місце, де організували склад вирубаної деревини. Не було там лише директора Старосамбірського дочірнього підприємства «Галсільліс», який, за словами Миколи Гомонка, по дорозі в село Дністрик втік.

Як розповіла ZAXID.NET начальник відділу зв’язків з громадськістю головного управління МВС Львівщини Світлана Добровольська, комісія разом із правоохоронцями виявила на околиці села велику кількість зрізаної і не заклеймованої деревини. Приблизно 1300 кубометрів.

За її словами, за фактом виявлення деревини було відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 246ККУ (незаконна вирубка лісу). Розпочато розслідування. Наразі правоохоронці перевіряють, хто здійснює вирубку лісу.

Однак громадські активісти не вірять у справедливе розслідування. Від імені ГО «Майдан» Старосамбірщини вони написали відкритий лист до народних депутатів, у якому просять «втрутитися і захистити інтереси Старосамбірської громади перед злочинними і незаконними діями КП «Старосамбірське ДЛГП «Галсільліс», яке нещадно винищує ліси».

Генеральний директор «Галсільліс» Петро Пешко стверджує, що незаконної рубки бути не може.

«Це абсолютно законна рубка. Думаю, що є місцеві зацікавлені особи, які таким чином пробують дестабілізувати ситуацію на підприємстві і, напевно, з якимось умислом», – наголосив він.

Щодо того, що ліс не маркований, то він знаходиться на верхньому складі і, згідно з інструкцією, буде клеймуватися під час відвантаження.

Пешко додав, що вирубка та інша лісогосподарська діяльність проводиться виключно на землях лісового фонду. Не може бути вирубки на землях запасу сільської ради.

Про відкрите провадження він уже знає. Зазначив, що уже призначена службова перевірка, результати якої будуть відомі через кілька днів.

За інформацією речника міліції Львівщини Світлани Добровольської, упродовж 2014 року на Старосамбірщині було відкрито 17 кримінальних проваджень за фактами незаконної вирубки лісу. 12 із них уже направлено до суду. Скільки із цих проваджень стосувалося «Галсільлісу»  Добровольска не уточнила.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Довкілля

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути