chrome firefox opera safari iexplorer

Львівському «Форуму видавців» виповнилось 20 років

26 січня 2015 о 14:20

20 років тому, 26 січня 1995 року, у Львові офіційно зареєстрували громадську організацію «Форум видавців».

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила президент ГО «Форум видавців» Олександра Коваль.

За цей час відбувся 21 Форум видавців у Львові, враховуючи перший у 1994 р., ще до реєстрації організації; 20 конкурсів «Найкраща книга Форуму видавців», відзначивши близько 300 книжок в різних номінаціях; 14 Ночей поезії і музики; дев’ять Міжнародних літературних фестивалів; дев’ять Всеукраїнських конкурсів дитячого читання «Книгоманія»; сім Дитячих фестивалів у Львові; сім Читацьких марафонів; п’ять Бібліотечних форумів; три Дитячі книжкові фестивалі в Києві; Форум видавців у Києві.

Також ГО організувала по одному Форумі видавців у Верховній Раді та Адміністрації Президента, чотири рази представляла українську літературу на Книжковому ярмарку в Лейпцигу, по три рази у Варшаві і Франкфурті, по разу у Вільнюсі та Пізі.

«Ніяких інших цифр не називатиму, вони видаються надто фантастичними», – зазначила Олександра Коваль і зауважила, що за 10 останніх років організація сплатила понад 880 тис. грн податків до бюджету.

Тож спробуємо пригадати найцікавіші та найрезонансніші події найбільшого видавничого форуму країни.

1994 — у майбутнього президента Форуму видавців Олександри Коваль виникає ідея створення такого собі майданчику, де могли б зустрічатись і обмінюватись досвідом та ідеями фахівці з книговидання і зацікавлені особи. У вересні 1994 р. відбувся перший Форум: книжковий ярмарок та комплекс з 25 фахових і літературних заходів.

1995 — запроваджена премія «Книга Форуму видавців».

1997 — від Форуму відокремлюється Літературний фестиваль. Мабуть, найпопулярнішою його акцією є «Ніч поезії та музики non-stop».

2001 — у Літературному фестивалі починають брати участь іноземні гості.

2002 — запроваджується конкурс дитячого читання «Найкращий читач України». Завершальним етапом змаганням стає дитячий фестиваль «Книгоманія». За весь час існування участь у ньому взяло близько 500 тисяч дітей з усіх областей України.

2005 — конкурс «Найкращий читач України» стає всеукраїнським.

2006 — запроваджується щорічна благодійна акція «Подаруй дитині книжку!»

2006 — Літературний фестиваль стає міжнародним.

2007 – книжковий ярмарок «Форум видавців — дітям». Це єдина в Україні й одна із небагатьох у Центральній та Східній Європі подій, цілковито присвячених дитячій літературі та читанню.

2007 — запроваджується програма фахових заходів для книговидавців — Бізнес-форум.

2010 — запроваджується програма фахових заходів для бібліотекарів — Бібліофорум.

2010 — запроваджується Міжнародний перекладацький фестиваль TRANSLIT.

2011 «Форум видавців — дітям» у зв'язку із розширенням формату і географії перейменовано у Львівський міжнародний дитячий фестиваль.

2012 — запроваджується Фестиваль культурного менеджменту і літературної критики КОНТЕКСТ

2013 — в межах Форуму видавців у Львові запроваджується статус «Країна — Почесний гість», якою стає Польща.

Серед почесних та спеціальних гостей Форуму видавців були Пауло Коельо (Бразилія), Петер Вайдгаас (Німеччина), Роман Віктюк (Україна), Юстейн Ґордер (Норвегія), Януш Леон Вишневськи (Польща), ДіБіСі П'єр (Велика Британія), 2007 — Катажина Грохоля (Польща), Пьотр Вайль (Росія), Ірен Френ (Франція), Мартін Поллак (Австрія), Адам Міхнік (Польща), Кшиштоф Зануссі (Польща), Емма Андієвська (Україна/Німеччина).

Звичайно, щорічними гостями Форуму є практично усі українськи письменники, критики та публіцисти.

Темою цьогорічного Форуму оголошено «Культура vs. Пропаганда».

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Новини культури

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути