chrome firefox opera safari iexplorer

На Львівщині активізувалося вирубування елітного лісу-кругляка

09 січня 2015 о 12:07

Перед святами суттєво активізувалося вирубування та вивезення елітного лісу-кругляка (дуба, граба, бука) з лісів поблизу Раковця та Новосілки Пустомитівського району на Львівщині.

Про це 9 січня IA ZIK повідомили місцеві мешканці.

Як повідомляють небайдужі люди, з 1 до 5 січня 2015 року щодень вивозили приблизно 10 великих машин зрізаного лісу-кругляка. Мешканці підозрюють, що деревину вивозять за кордон, де з дуба та бука виготовляють дорогий паркет.

«Загалом дерево возять кожен день – протягом п’яти років. Але зараз вирубки особливо посилилися. Люди намагалися перешкоджати вивозу деревини, однак не в змозі нічого зробити», – кажуть мешканці.

«Уже наші ліси перетворилися на голі поля. Люди приїжджають по гриби і ахають – де той ліс подівся?!», – наголошують небайдужі селяни Раковця та Новосілки.

Окрім того, надходить інформація про зухвале вирізання лісу у селищі Східниця.

Як повідомлялося, у 2014 році експорт деревини з Львівщини зріс на 79%.

Підприємства області збільшили у країни ЄС експортні поставки деревини та виробів з неї (на 79%, у Польщу, Словаччину, Німеччину).

Раніше «Народний контроль» на телеканалі ZIK довів: правоохоронці заплющують очі на незаконну вирубку лісу та крадіжки деревини, які на Львівщині, особливо в гірських районах, є масовими. Лише за три години рейду дорогою між Старосамбірським і Турківським районами журналісти зустріли аж три вантажівки зі зрубаними деревами.

Після прохання показати дозвільні документи водії одразу починали комусь телефонувати. За мобільні хапалися й районні міліціонери, яких викликали на місце пригоди. На камеру ж говорили: таких зухвалих порушників не зустрічали, адже є «домовленості і з керівництвом, і з лісгоспом, щоб таких ситуацій не виникало». Здебільшого без товаротранспортних накладних ніхто не наважується возити деревину. Та можливо, правоохоронці просто не там ловили крадіїв?

Нагадаємо, у ВР нового скликання зареєстровано законопроект про впровадження мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді.

Законопроект передбачає спрямування деревинної сировини у народне господарство України, підтримку українського деревовиробника, створення нових робочих місць, забезпечення збільшення надходжень до державного та місцевих бюджетів.

Розділи: Довкілля

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути