chrome firefox opera safari iexplorer

У березні на державному рівні відзначать 200-річчя з дня народження автора музики до Гімну України

14 січня 2015 о 13:41

В Україні на державному рівні буде відзначено 200-річчя з дня народження автора музики до українського національного Гімну «Ще не вмерла Україна» Михайла Вербицького.

За відповідний проект постанови проголосували 236 народних депутатів, передає кореспондент УНН.

Цією ж постановою рекомендується Кабінету Міністрів України у двотижневий термін з дня прийняття цієї Постанови утворити організаційний комітет з підготовки і проведення заходів щодо відзначення 200-річчя з дня народження Михайла Вербицького.

Окрім того, уряду рекомендовано у двотижневий термін після утворення організаційного комітету розробити і затвердити план заходів щодо відзначення 200-річчя з дня народження Михайла Вербицького, вирішити питання щодо його фінансового та матеріально-технічного забезпечення.

Державному комітету телебачення і радіомовлення України рекомендується організувати тематичні теле – і радіопередачі, присвячені життю і діяльності Михайла Вербицького, та сприяти висвітленню державними засобами масової інформації заходів, що проводитимуться у зв'язку з відзначенням 200-річчя з дня його народження.

Після голосування депутати виконали Гімн України.

Довідково

200 років від дня народження композитора, диригента, громадського діяча, автора музики до Українського Державного Гімну «Ще не вмерла Україна» Михайла Вербицького виповнюється 4 березня 2015 року. 

Творчість Вербицького є важливою для історії розвитку вітчизняного музичного мистецтва. Спадок митця нараховує 133 відомих композиції. Найвідомішим твором є музика до Українського Державного Гімну «Ще не вмерла Україна» на слова Павла Чубинського.

Високий художній рівень творів Михайла Вербицького дають право називати його першим західноукраїнським композитором-професіоналом, незважаючи на те, що він не закінчував спеціальних музичних шкіл і сучасники вважали його митцем-аматором.

Рішенням 37-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО 200-річчя з дня народження українського композитора Михайла Вербицького включене до календаря пам’ятних дат на 2014—2015 рік, які будуть відзначатись під егідою цієї найбільш авторитетної в галузі освіти, науки і культури організації.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути