chrome firefox opera safari iexplorer

Генконсульство Польщі почало приймати біометричні паспорти

01 лютого 2015 о 11:18

30 січня Генеральне консульство республіки Польща у Львові почало приймати біометричні паспорти для видачі шенгенських віз. Однак термін видачі візи за біометричним паспортом буде довшим — приблизно два тижні.

Про це сьогодні, 30 січня, повідомив генеральний консул РП у Львові Ярослав Дрозд.

Як повідомляв zaxid.net, ще кілька днів тому отримати шенгенську візу за біометричним паспортом було неможливо. Принаймні Генконсульство РП у Львові не приймало нові українські паспорти. Як пояснював Ярослав Дрозд, Україна просто не ратифікувала новий паспорт, тобто, офіційно не показала взірець нового документу іншим країнам, через це і виникли проблеми.

«Паспорти є дуже добрі, ми на них чекали. Проблема, що виникла, не львівського рівня. Паспорт потрібно було нострифікувати – показати іншим державам для того, щоб вони його визнали. Ми не можемо поставити візу лише тому, що бачили взірець паспорту в газетах. Але процес триває. Ми приймаємо біометричні паспорти, просто термін видачі візи буде тривалішим – два тижні», — пояснив Ярослав Дрозд.

Крім того, генконсул наголосив на іншій «біометричній» проблемі, яка виникне вже цього року – введення біометричних віз.

Нагадаємо, обов’язковий забір біометричних даних (відбитків пальців) при отриманні шенгенської візи мав початися вже з кінця січня 2015 року. Проте наразі процес відкладено і не вказано конкретної дати. Проте, за словами Дрозда, це однозначно відбудеться цього року.

З найбільшими проблемами стикнуться львівські туристичні фірми, які оформляють візи для туристичних груп з інших регіонів. Адже оформлення такої візи можливе лише за особистої присутності. Раніше фірми могли в своєму регіоні подавати будь-чиї документи для виготовлення візи. На думку представника фірми «Клуб мандрівників» Олени Тарнавської, це фактично «вб’є» продаж недорогих групових турів.

«Введення біометричних віз не спинить туристів, які їздять самі, а от ті, хто користується недорогими груповими турами, не будуть їздити двічі до Львова. Складно розраховувати на те, що туристи, наприклад з Дніпропетровська, які користуються послугами львівських фірм, будуть приїжджати до Львова за візою. А оформити візу в своєму місті вони не зможуть, бо вони не мають підтверджень заброньованих готелів тощо. Тобто скористатися послугами тур-фірм зможуть лише мешканці регіону», — зазначила вона.

Щодо нарікань про те, що збільшилась кількість документів для отримання візи, то за словами генконсула Польщі, консульство просто уніфікувало документацію з іншими посольствами та консульствами країн шенгенської зони. Нагадаємо, з 15 жовтня 2014 року змінились правила прийому документів на шенгенську візу.

«Умови отримання «шенгену» однакові у всіх країнах. Польща не ускладнила систему – раніше наша інтерпретація була дещо м’якша, а тепер така, як всюди. Для нас це також не радість, бо це більше документів і більші архіви, але це просто уніфікація», — пояснив Дрозд.

Натомість, той, хто вже мав дві туристичні шенгенські візи, майже гарантовано може претендувати на дворічну мультивізу. А для тих, хто ще не мав візи в країни шенгенської зони, є спосіб отримати відразу піврічну візу – забронювати по два дні перебування в Польщі протягом півроку (в різні терміни), в іншому випадку перша віза видається лише на конкретну поїздку.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути