chrome firefox opera safari iexplorer

На Київщині лісники хочуть вирубати 4000 заповідних дерев

27 лютого 2015 о 19:58

Експерти НЕЦУ дізнались про наміри лісівників провести масштабні рубки в межах заповідника. Про це заявив головний лісничий ДП «Бориспільський лісгосп» Анатолій Гусак на нараді з питань заповідної справи, що проходила 17 лютого у Департаменті екології та природних ресурсів Київської ОДА.

Об’єкт природно-заповідного фонду, щодо якого мають наміри лісники – урочище «В’язове» , що розміщене у Бориспільському районі Київської області. Заказник створений на площі 336 га ще 1988 р. для цілей збереження колонії чапель та унікального комплексу заплавного лісу. На території заказника проведення рубок суворо заборонено.

Анатолій Гусак заявив, що лісгосп клопоче про надання дозволу на санітарну рубку обсягом 1400 кубометрів деревини. Переважна частина території заповідного урочища зайнята заболоченим вільховим лісом.

«Ми порахували, що при звичайній повноті чорновільхових насаджень заявлена рубка мала б охопити не більше 6-10 дерев на гектар. При цьому саме у заболочених лісах з IV-V типом лісорослинних умов практично виключені об’єктивні підстави для проведення санітарної рубки. У таких лісах не буває пожеж, тут не зростає коренева губка тощо», – розповідає заступник голови Національного екологічного центру Олексій Василюк.

«Натомість вільха сьогодні є дефіцитною деревиною, затребуваною для виготовлення фанери. Також вільхова «вагонка» – один з кращих матеріалів для оздоблення саун. Окрім окремих лісових масивів, що збереглись у межах природно-заповідного фонду, зараз не так багато лишається ділянок, на яких досі є стиглі вільхові ліси на великих площах. Ми переконані, що за своїми «стандартами», керівництво ДП «Бориспільський лісгосп», сприймає заказник винятково як стигле насадження вільхи, на яку сьогодні є попит. Тому і шукає шлях отримати дозвіл вирубати найцінніші дерева. Лише у такому разі анонсована рубка буде не збитковою”. – додає еколог Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» Петро Тєстов.

Екологи звернулись до Департаменту екології та природних ресурсів у Київській області з проханням не погоджувати необґрунтовану вирубку, а прискорити створення заказника «Болото Карань та Глуховщина» на території Бориспільського лісгоспу.

За додатковою інформацією звертайтеся:

Олексій Василюк
заступник голови Національного екологічного центру України
Тел.: +38 (097) 1000-473
Email: vasyliuk AT gmail.com

Петро Тєстов
еколог ЕПЛ
Тел.: +380 (032) 225-76-82; (068) 934-95-74
Email: petro.testov AT gmail.com

Джерело: necu.org.ua
Розділи: Довкілля

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути