chrome firefox opera safari iexplorer

Студентам із зони АТО: як перевестися з вишу, що переїхав

05 лютого 2015 о 19:48

До 19 грудня студенти зі Сходу могли перевестися в будь-який український університет за спрощеною процедурою – подати заяву ректорові вишу. Із Донецька й Луганська переїхали 9 вишів: одні – до областей, інші – до міст Центральної та Західної України. Розповідаємо, що робити студентам, які не встигли до 19 грудня та не мають змоги жити в містах, де тепер працюють їхні університети. Або навпаки хочуть переїхати подалі й не починати навчання заново.

Куди переїхали університети?

  1. Донецький університет управління – Маріуполь
  2. Донецький національний технічний університет – Красноармійськ (Донецька обл.)
  3. Донецький юридичний інститут МВС України – Кривий Ріг
  4. Донецький національний університет – Вінниця
  5. Донецький національний університет економіки імені Туган-Барановського – Кривий Ріг
  6. Луганський національний університет імені Тараса Шевченка – Старобільськ (Луганська обл.)
  7. Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля – Сєвєродонецьк (Луганська обл.)
  8. Луганський університет імені Дідодренка – Суми
  9. Луганський національний аграрний університет – Харків

    Крок 1. Поновлення у своєму університеті

    Якщо виш переїхав, а студент не відвідував пари, то, ймовірно, його відрахували. Проте завжди є змога поновитися. Вона передбачена в Положенні про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти, затвердженому наказом МОНу від 15. 07. 1996 року. Згідно з пунктом 16 Положення поновлення до складу студентів здійснює ректор вишу незалежно від:

    • тривалості перерви в навчанні;
    • причини відрахування;
    • форми навчання.

    При цьому враховується здатність претендента успішно виконувати графік навчального процесу. У заяві зазначаємо причини, через які ви не були на парах, і подаємо на ім’я ректора. Її повинні розглянути впродовж 2 тижнів. Потім вам повідомлять, які предмети потрібно доздати, щоб ліквідувати академрізницю, і допустять до навчання. Поновлювати студентів на перший курс заборонено. Ректор має право поновити на другий курс студентів, які були відраховані з першого, якщо вони ліквідують академічну заборгованість до початку занять.

    Крок 2. Переведення в інший університет

    Переводитися можна під час зимових або літніх канікул. Студенти-бюджетники користуються пріоритетним правом при переведенні на місця державного замовлення, якщо є вакантні місця. Якщо переводитися в університет, у якому на окремих спеціальностях недобір навіть на державну форму навчання (і таке буває, наприклад, на технічних спеціальностях), то контрактника можуть перевести на бюджетне місце! Переводитися на перший курс Положення забороняє.  Якщо ви бажаєте перевестися, потрібно:

    • подати заяву про переведення ректорові поточного вишу;
    • одержати письмову згоду ректора;
    • звернутися з цією заявою до ректора того вишу, в якому хочете навчатися.

    Після того, як ви ліквідуєте академрізницю, ректор видасть наказ про допуск до занять і надішле запит до попереднього універу про одержання поштою вашої особової справи. Вас відрахують із екс-вишу тільки тоді, коли отримають такий запит. У новий зарахують лише після отримання особової справи.

    Навіщо спершу поновлюватись, а потім переводитися?

    До 19 грудня згідно з розпорядженням Кабміну «Деякі питання організації освітнього процесу у вищих навчальних закладах», аби перевестися в будь який університет, студентові із зони АТОдостатньо було просто написати заяву. Університети не вимагали особової справи з попереднього місця навчання, в яку вкладають:

    • копію академічної довідки з підписами керівництва вишу і гербовою печаткою;
    • завірену деканом залікову книжку;
    • студентський квиток;
    • скріплену печаткою і підписом декана навчальну картку студента.

    Тому тим, хто не може жити в тих містах, куди передислокувалися їхні університети, хто не встиг до 19 грудня перевестися в інші виші, потрібно спочатку поновитись у своїх альма-матер. Тоді буде сформована особова справа і студент зможе перевестися без обмеження часовими рамками.

    Що з гуртожитками?

    Студенти із зони АТО мають право жити тільки в гуртожитках, прикріплених до навчальних закладів, у яких вони навчаються. Сподіваємося, після успішного переведення проблем із поселенням не буде, адже МОН наполягає на тому, щоб ректори першочергового поселяли таких студентів. Для  поселення рекомендують використовувати також гуртожитки професійно-технічних і вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації, розташованих у відповідному населеному пункті.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути