chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові — серйозні суперечки щодо спорудження пам’ятника митрополиту Шептицькому

28 лютого 2015 о 10:22

У місті Лева не стихають пристрасті навколо спорудження пам’ятника митрополиту Шептицькому перед собором Святого Юра, пише Високий замок.

Не досить, що задля будівництва величезної площі навколо монумента потрібно переносити проїжджу частину, знищувати сквер навпроти Політехніки (для облаштування дороги), та ще й вартість проекту за умов війни у країні космічна – 32 мільйони гривень.

Саме таку суму озвучили під час ухвалення бюджету розвитку Львова. Для порівняння, на сферу охорони здоров’я передбачено 19,4 мільйона (на клінічні лікарні, поліклініки, амбулаторії), а на управління культури — 6,7 мільйона (на бібліотеки, театри, музичні школи, музеї).

Бюджет розвитку міста є тим “кошиком”, де акумулюються кошти на капітальні ремонти міських установ і придбання необхідного для них. Наприклад, на ремонти бібліотек, театрів, музичних шкіл, на придбання музичних інструментів для шкіл та книг для бібліотек. Він наповнюється в тому числі і з продажу землі та майна міста. Також із бюджету розвитку можуть виділятися кошти на спорудження пам’ятника чи розбудову площі, як у випадку з пам’ятником митрополиту Андрею Шептицькому. Цьогорічні результати розподілення коштів на розвиток Львова засмутили багатьох: управлінню молоді, сім’ї та спорту дістанеться 7,1 млн. грн., на збереження історичного середовища міста виділять 14,5 млн. грн., на допомогу учасникам антитерористичної операції та їхнім сім’ям – 9,3 млн. грн., на заклади культури — 6,7 мільйона...

Народний депутат Ірина Подоляк (екс-начальник управління культури ЛМР) не стала приховувати емоцій: «На театр «Воскресіння» грошей нема — хай завалиться на голову. На театр юного глядача грошей нема — хай відвалиться фасадна стіна на Гнатюка. На звичайний туалет в бібліотеках на Знесінні, вулиці Шевченка, Народному домі на Білогорщі нема. На централізоване водопостачання в Рясному нема. На дитячі і спортивні майданчики нема... Я вже не кажу про енергоощадні технології в соцкультбудівлях. Нема на це, що не зрозуміло? Але на площу для пам’ятника Шептицькому 30 мільйонів мусимо дати».

На тлі убогості міського бюджету 32 мільйони виглядають разюче. Цифри розпалили жваві дискусії громадськості: чи доцільно зводити настільки дорогий пам’ятник в умовах війни, як би сам митрополит, що усі свої кошти жертвував на розвиток української культури, медицини, відреагував на таке?

«Про доцільність спорудження пам’ятника за цим проектом свідчить пропорція людей: тих, які вийшли на пікет біля міської ради проти спорудження пам’ятника (близько семи львів’ян. — “ВЗ”), і тих, які стояли біля собору Святого Юра, коли там виставили Нерукотворний образ Ісуса Христа, — каже начальник управління культури ЛМР Ірина Магдаш. — Це ілюструє відсоток громадян, які за пам’ятник, і тих, які хочуть дискутувати стосовно проекту».

Пані Ірина не вірить у те, що частину коштів на пам’ятник можна було б назбирати силами Церкви, з пожертв меценатів та парафіян: “Усі ми бачимо, що робиться з курсом гривні, зібрати кошти силами парафіян зараз практично нереально. Натомість виникла б хвиля обурення, що місто не вшанувало Андрея Шептицького. Це дуже тонка тема, і прийняте рішення — найменш драстичне. Якщо ви хочете почути мою думку, то мені видається оптимальним варіантом ввести десятирічний мораторій на зведення пам’ятників у Львові. Можливо, за цей час вгамуються суперечки, пам’ятники перестануть бути інструментом лобіювання, політичного тиску, чиїхось амбіцій, і ми усвідомимо свою відповідальність перед містом”.

Пам’ятник митрополиту Андрею має з’явитися до 29 липня 2015 року, а баталії навколо його спорудження лише розростаються. Усі без винятку сторони конфлікту погоджуються з тим, що вшанувати 150-ліття видатного душпастиря потрібно, усі згідні з встановленням пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому, але суперечок стосовно проекту, його кошторису і площі виникає дуже і дуже багато.

До прикладу, в Івано-Франківську також вшановуватимуть главу УГКЦ пам’ятником, але його вартість в п’ять (!) разів менша, аніж у львівського монумента – 700 тисяч гривень, з яких 420 тисяч гривень коштують матеріали.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути