chrome firefox opera safari iexplorer

10 професій, які будуть популярні на ринку праці у 2015 році

16 березня 2015 о 21:27

2014-й рік видався одним із найважчих для незалежної України. Складна суспільно-політична ситуація позначилася і на ринку праці: роботодавці скорочували видатки, оптимізували штат підприємств, навіть заморожували проекти. Одні професії втрачали популярність, на інші попит стрімко зростав. «Факти» з’ясували: яких спеціалістів у 2015 році Україна потребує найбільше.
Попит — пропозиція
Кількість пропозицій роботи за 2014-й рік скоротилася на 30%, не було жодної професійної сфери, де б спостерігалася позитивна динаміка — зазначають фахівці дослідницького центру Міжнародного кадрового порталу hh.ua. Та вже в перші місяці 2015 року ситуація дещо стабілізувалася. В січні на ринку праці збільшилася кількість вакансій і резюме. Проте, кількість пропозицій роботи збільшилася лише на 9%, а охочих працювати стало більше аж на 24%. Лідери запитів та найбільш перспективні Лідерами по кількості вакансій залишаються ІТ, продажі, маркетинг, адміністративний персонал та банківська сфера. Рейтинг найбільш затребуваних професій не змінюється вже протягом року. Проте є зміни серед найбільш перспективних професій. Цей рейтинг складається з урахуванням різних критеріїв (затребуваність на ринку, стабільність галузі, рівень заробітної праці, можливість професійного зростання та розповсюдженість професії в світі). 
Першу сходинку у цьому переліку займають IT-спеціалісти. А далі – лікарі, спеціалісти військових професій, інженери різних галузей, підприємці та бізнесмени, а також спеціалісти робочих професій. Цікаво, що за півтора року професія військового перемістилася з рейтингу найменшТенденції В лютому 2015-го, порівняно з січнем, кількість вакансій не змінилася, а приріст нових резюме склав 16%. Тим самим щомісяця рівень конкуренції серед бажаючих отримати роботу зростає, хоч і поволі. Зараз hh.Індекс (показник конкуренції на ринку, який демонструє співвідношення кількості вакансій до кількості резюме) складає 6,6. Тобто на одне робоче місце претендує вже більше 6-ти пошукачів. Процес пошуку ускладнює для людей і той факт, що роботодавці стали вимогливішими. Компанії хочуть отримати максимально ефективного працівника за мінімальних витрат. При наявності двох приблизно рівних за кваліфікацією заявників, перевагу ймовірно отримає той, який зазначить менший рівень очікуваної заробітної плати. Що стосується самого заробітку, то в останні півроку дохід знизився у 17% опитаних. Найменше від девальвації гривні та інших процесів постраждали працівники ІТ, страховики, працівники медіа та агросектору.
Не пощастило найбільше спеціалістам нафтогазового сегменту, консалтингових компаній та автотрейдерам. Заробітну платню у цих сферах скоротили кожному четвертому фахівцю (за даними опитування hh.ua у січні-лютому 2015 р.) Утім, більшість роботодавців оптимістично дивляться на подальший розвиток ситуації. Масових скорочень на ринку праці у 2015-му бути не повинно. Найближчим часом фахівці очікують, якщо не зростання, то принаймні зміцнення ринку.

Джерело: fakty.ictv.ua
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути