chrome firefox opera safari iexplorer

26 фактів про людський мозок, які вражають

04 березня 2015 о 20:16

1,3 кг суперкомп’ютера всередині вашого черепа одночасно обробляє факти та обличчя, зберігає спогади, регулює рух і мовлення і приймає рішення. За останні кілька років, багато в чому завдяки досягненням в галузі методів нейровізуалізації, вчені дізнаються ще більше про те, на скільки дивовижним є наш мозок насправді.

Отже, що ми знаємо сьогодні? Ось 26 фактів про дивний і неймовірно потужний людський мозок:

1. У мозку знаходиться близько 80-100 мільярдів нейронів (нервових клітин). 2. У лівій півкулі майже є на 200 млн нейронів більше, ніж у правій.

3. Нейрони розрізняються за розміром від 4 до 100 мкм завширшки. Щоб отримати уявлення про те, як це мало, подивіться на точку вкінці цього речення, вона відповідає близько 500 мікронам в окружності, а це означає, що більше 100 найменших нейронів може поміститися всередині неї.

4. Незважаючи на невеликий розмір, вчені можуть вимірювати активність одного нейрона. Процес називається «реєстрація окремих одиниць,» часто використовується для уточнення діагнозу «епілепсія».

5. Статеві відмінності в мозку є спірними, але згідно з дослідженням 2014 року, опублікованому в журналі Neuroscience, сірої речовини більше в мозку жінок.

6. Більший відсоток сірої речовини може становити у людей гуманітарного складу розуму.

7. Дослідження показують, що регулярні фізичні вправи можуть привести до збільшення сірої речовини всередині гіпокампу.

8. Сірі клітини, що складають 40% нашого мозку, стають сірими тільки після відмирання.

9. Мозок живої людини має більш рожевий відтінок.

10. У чоловіків при меншій кількості сірої речовини, більше білої і спинномозкової рідини.

11. Біла речовина, що становить інші 60% мозку, набуває свого кольору від мієліну, який ізолює аксони і збільшує швидкість, з якою переміщуються електричні імпульси.

12. Жир може зашкодити серцю, але він хороший для мозку. Більше половини мозку, в тому числі мієліну, складається з жиру.

13. При вазі близько 1,3 кг, мозок становить лише 2%-3% від маси тіла, але споживає 20% кисню в організмі і від 15% до 20% від її глюкози.

14. Мозок виробляє неймовірну кількість енергії. Енергія сплячого мозку могла б запалити 25-ватну лампочку.15. Розмір мозку не впливає на розумові здібності людини. Наприклад, мозок Альберта Ейнштейна важив 1,2 кг, що трохи менше за середній розмір людського мозку.

16. Аксони (нейрити, за якими нервові імпульси йдуть від тіла клітини до органів) в мозку кожної людини можуть мати близько 161 000 км, і можуть огорнути Землю 4 рази.

17. У мозку немає больових рецепторів. Тому нейрохірурги можуть різати мозок людини при свідомості.

18. Не вірте безглуздому міфу про 10%. Ми використовуємо майже 100% нашого мозку.

19. Текстура мозку – має значення. Велике. Зморшки нашого мозку, так звані звивини, збільшують площу поверхні мозку, дозволяючи утримувати більшу кількість нейронів, що відповідають за пам’ять і думки.

20. Хочете більше звивин? Спробуйте медитацію. Процес пізнання свого внутрішнього світу тісно пов’язаний зі збільшенням кількості звивин в області мозку, які відповідають за концентрацію, самоаналіз і емоційний контроль.

21. Втомилися читати цей текст? Позіхайте, це охолоджує мозок, в той час як відсутність сну підвищує його температуру.

22. Але навіть змучений мозок може бути продуктивним. Деякі експерти стверджують, що за день у людини “проскакує” 70000 думок.

23. Інформація в мозку проходить через різні типи нейронів на різних швидкостях, починаючи від 1,5 км на годину до 440 км на годину (зіставлено зі швидкістю найшвидшого автомобіля у світі).

24. Наш мозок може сканувати і обробляти складні зображення (наприклад, платформа метро в годину пік) протягом лише 13 мілісекунд. Це досить швидко, враховуючи, що моргання ока займає кілька сотень мілісекунд.

25. Ще 15 років тому вважали, що мозок формується протягом перших років життя людини. Але недавні дослідження показали, що у підлітків відбуваються критичні зміни в мозку, особливо в префронтальної корі і лімбічній системі, що відповідають за прийняття соціальних рішень, імпульсний контроль і емоційну обробку.

26. Коли справа стосується вашого головного мозку, затримка у його розвитку є абсолютно нормальним явищем. Звичайно, юридично ви стаєте дорослим вже в 18 років, але, як стверджують нейробіологи розвиток мозку триває аж до 25 річного віку.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути