chrome firefox opera safari iexplorer

8 березня треба скасувати, як і 23 лютого, – митрополит Димитрій (Рудюк)

06 березня 2015 о 14:14

В Україні повинні бути свої свята. А 8 березня суто комуно-більшовицьке свято. Його, як і 23 лютого, в Україні повинні скасувати як свята колишньої комуністичної совєцької імперії.

Про це сьогодні, 6 березня, у коментарі ІА ZIK повідомив митрополит Львівський і Сокальський Української православної церкви (КП) Димитрій (Рудюк).

На його думку, 8 березня треба бойкотувати так само як і День захисника Вітчизни або День Радянської армії 23 лютого.

«Якщо ми хочемо жити по-новому, з новим вітром, з новим повітрям, то мені здається, що Революція гідності, яка відбулася, дуже чітко поставила перед нами ці питання. Ще раніше якось можна було погоджуватися, що це День жінки. Але я вважаю, що усі свята, що несуть взагалі якусь примару колишньої совєцької імперії, яка по нас потопталась ще більше в образі теперішньої Російської Федерації, треба скасувати», – сказав митрополит Димитрій.

Він зазначив, що потрібно знайти аналог 8 березню. Для цього повинна попрацювати спеціальна комісія.

Він нагадав, що День захисника Вітчизни перенесли з 23 лютого на 14 жовтня, і додав, що це правильне рішення. Аналогічно, за його словами, потрібно зробити і з Міжнародним жіночим днем.

«Чому на високому рівні не можна відзначати День матері? Чому у цей день не говорити про матір, про сім’ю, адже колись 8 березня ми говорили про це, дарували мамам квіти, клеїли листівочки і прославляли матір», – сказав митрополит і додав, що є багато різних варіантів, які можуть замінити 8 березня.

«Аналог 8 березню у таких святах як Неділя жінок-мироносиць, яка завжди є у другу неділю після Великодня. Після Фоминої неділі є Неділя жінок-мироносиць. Чому не може бути це свято, оскільки у католиків і православних ці неділі є вказані. Це буде по-християнськи і правильно. Це свято, звичайно, залежатиме від Пасхи і воно не буде кожного року в один день, а плаватиме залежно від того, чи ранній Великдень, чи пізній. Інколи це свято буде у квітні, інколи на початку травня, або всередині, або наприкінці», – запропонував владика Димитрій.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути