chrome firefox opera safari iexplorer

Препарат, який повертає тверезість

11 березня 2015 о 07:38

В Університеті Сіднея (Австралія) виявили, що гормон окситоцин сприяє більш швидкому протверезінню після прийняття алкоголю. Дослідження проводилися на щурах, попередньо введених в стан алкогольного сп’яніння. Результати оприлюднені в журналі PNAS.
Окситоцин досить відомий як гормон любові і довіри, він чинить особливий вплив на стан людини, стимулюючи соціальну поведінку і граючи провідну роль у формуванні між людьми довгострокових зв’язків. Крім цих, уже відомих його властивостей, час від часу відкриваються нові. Наприклад, встановлено, що окситоцин допомагає позбутися від анорексії і надає омолоджуючий ефект на слабкі м’язи.
В Університеті Сіднея виявили ще одну корисну особливість гормону любові. Спочатку експерти з’ясували, що за допомогою окситоцину можна усунути тягу до речовин, що змінює свідомість, і розвинути стійкість до седативного ефекту алкоголю. Нові експерименти показали, як окситоцин діє на мозок п’яних гризунів. Щурів, які отримали велику дозу алкоголю, розділили на дві групи: дослідну і контрольну. Дослідній ввели в мозок окситоцин. Виявилося, що тварини після введення гормону не здійснюють незграбних, п’яних рухів. Далі серед гризунів обох груп провели тест на тверезість. Щури з дослідної групи із завданням впоралися, у той час як інші тварини тест провалили.
Згідно з поясненнями біохіміків, окситоцин зв’язується з особливими мозковими рецепторами і захищає їх від контакту з молекулами етилового спирту. Дослідження виявили, що від сильного сп’яніння гормон не рятує. Щури, які отримали дозу алкоголю, співставну з пляшкою горілки для дорослої людини, все ж сп’яніли. Причина в тому, що алкоголь проник до інших рецепторів, які не може захистити окситоцин.
Майкл Боуен, провідний автор дослідження, зазначив, що на щурів, які «вжили помірно» гормон подіяв дуже помітно, вони не відрізнялися від тверезих тварин. Планується залучити добровольців для проведення клінічних дослідів на людях. Після цього біохіміки визначать оптимальну дозу для людини і розроблять форму випуску нового витверезного засобу.
Окситоцин запобіжить втраті координації рухів, але в крові алкоголь все ж залишиться, тому, навіть прийнявши «таблетку тверезості», за кермо після пиятик сідати не можна.

Джерело: Цікавості
Розділи: Здорова

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути