chrome firefox opera safari iexplorer

Церква просить не нести на кладовища штучні квіти – через шкоду для природи

29 березня 2015 о 17:55
Уже декілька сотень банерів з соціальною рекламою з проханням не нести на могили пластикові вінки та квіти встановлено на входах до кладовищ з ініціативи Бюро УГКЦ з питань екології.

До Великодня по всій Україні заплановано встановлення 1500 таких щитів, повідомляє «Релігійно-інформаційна служба України».

«Пластикові вінки і квіти не несуть жодної богословської символіки, також це традиція, яка поширилася у радянські часи і в Європі подібного немає. Ці вироби починають шкодити екології вже з етапу виготовлення сировини для них, адже для цього використовують нафтопродукти», - розповів кореспонденту РІСУ Володимиру Морозу керівник Бюро УГКЦ з питань екології, доктор богословських наук Володимир Шеремета.

«Левова частка пластикових квітів не потрапляє на сміттєві полігони. Натомість їх палять, виділяються численні токсичні речовини, зокрема діоксини. Зрештою, на кладовищі та „кричуща“ пластикова квітка аж ніяк не відповідає атмосфері...», — додав він.

У Бюро з питань екології добре знають про розмови, що, мовляв, екологічна ініціатива «позбавляє шматка хліба підприємців».

«Насправді не йдеться про те, щоб зруйнувати бізнес. Ми, як Церква, не можемо мовчати на зло, якщо його усвідомлюємо, і якою б гіркою правда не була, – продовжує Шеремета. –Бізнес може переорієнтуватися на живі квіти. Адже є численні невибагливі до умов і красиві рослини на зразок бальзаміну Уоллера та барвінку».

Якщо б в Україні відповідні проблеми вирішували, як у багатьох розвинутих країнах, то Церква не робила б такого наголосу, пояснює о. В. Шафран.

Наразі ж ситуація така, що акція, за його словами, буде тривати і в наступні роки.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути