chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові до 200-річчя від дня народження М.Вербицького експонують рукопис гімну України

04 березня 2015 о 08:50

Українці відзначають 200-річчя від дня народження автора музики до гімну «Ще не вмерла Україна» Михайла Вербицького. З цієї нагоди у Львівському музеї історії релігії відкрили виставку архівних документів, фотографій та ікон.

«Із різних музеїв України і Польщі, історичного архіву та бібліотеки імені Василя Стефаника ми зібрали десятки документів. Це ноти, автографи отця Михайла Вербицького. Раритетом є оригінал метрики про його народження», – розповіла заступник директора Львівського музею історії релігії Зоряна Білик.

«Ми маємо один з найцікавіших експонатів – рукопис з автографом отця Вербицького, писання його музики до слів «Ще не вмерла Україна». І спочатку цей запис був зроблений отцем Вербицьким як твір для сольного виконання під гітару», – додала Зоряна Білик.

На виставці також презентують фотографії Юрія Гаврилюка, який робив світлини церков, до яких мав стосунок отець Михайло Вербицький.

Окрім того, демонструють ікони художниці з Польщі Малгожати Давидюк, намальовані на дошках із церкви села Млини, де служив отець Вербицький.

Джерело: zaxid.net
Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути