chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові стартував новий музичний фестиваль

30 березня 2015 о 17:59

Захід має назву «Академія», а особливістю його є те, що на фестивальній сцені світову та українську музику виконуватимуть тільки найкращі студенти та провідні колективи Львівської національної музичної академії ім. Миколи Лисенка.

«У складний буремний час, в який нам доводиться жити, дуже важливо – не зачерствіти душею, не втратити радості життя, здатності співпереживати красу і духовне піднесення, не впасти у відчай, а вийти з випробувань не просто переможцями – переможцями, які бачать перед собою майбутнє, сповнене правди, добра і краси. Висока музика у цей час не просто заспокоює і приносить хвилину радощів – вона освітлює шлях і допомагає побачити далеку, але найпрекраснішу мету, до якої обов’язково дійдемо», – вважають організатори «Академії».

Розпочався фестиваль у Концертному залі ім. Станіслава Людкевича Львівської філармонії творами двох видатних музикантів сучасності – Віктора Камінського та Мирослава Скорика, котрі, до речі, вже багато років є професорами ЛМА. Музика звучала у виконанні студентського камерного оркестру «Академія», яким диригував ректор вишу Ігор Пилатюк. Солістами були не лише студенти, а й знані львівські піаністи та викладачі ЛМА Оксана Рапіта та Мирослав Драган.

Не менш насичена програма наступних фестивальних програм. Це, зокрема,  «Болеро» Моріса Равеля, симфрнічно-джазові твори у виконанні  студентського симфонічного оркестру під керівництвом Зінаїди Остафійчук, вечір фортепіанної музики ХХ ст., «Фольк-калейдоскоп« за участю капели бандуристів та оркестру народних інструментів, Prima aprilis для духових та ударних інструментів, вечір солоспівів «Невідомий Лисенко», «Скрипкова феєрія». Лунатиме на фестивалі й музика студентів-композиторів.

Фінішуватиме «Академія» 5-го  квітня – концертом із творів автора Гімну України о.Михайла Вербицького та виконанням Stabat Mater Франца Шуберта, участь у якому візьмуть хор та симфонічний оркестр Оперної студії ЛМА.

Організатори фестивалю наголошують: «Вихованці академії щорічно здобувають десятки перемог на міжнародних та всеукраїнських конкурсах, виступають на престижних сценах світу, то чому вони не повинні показати своє мистецтво співвітчизникам?». Й обіцяють у наступні роки залучити до участі у фестивалі колективи інших місцевих вищих навчальних закладів.

Джерело: день
Розділи: Новини культури

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути