chrome firefox opera safari iexplorer

У Парижі відбудеться фестиваль сучасного українського мистецтва

18 березня 2015 о 11:21

7 квітня-7 травня в Парижі відбудеться перший мультидисциплінарний фестиваль сучасного українського мистецтва «Україна – вільна сцена».

Фестиваль «Україна – вільна сцена» представлений та реалізований командою українського фестивалю «Гогольфест». Він відбуватиметься на різних паризьких локаціях, що були відібрані для проведення заходів, або самі запропонували своє партнерство.

Театр Монфор (Théâtre Monfort) приймає в рамках 10-го фестивалю Standard idéal («Ідеальний стандарт») MC93 постановку режисера та засновника театру «Дах» Влада Троїцького «Собача будка» та концерт Dakh Daughters.

Постановка Resist®ance Париж-Київ здійснена в рамках франко-української художньої співпраці, започаткованої Французьким інститутом у Києві. Перший етап проекту був представлений в рамках фестивалю Гогольфест в Києві у вересні 2014 р. Відправною точкою став музичний твір RESIST®ANCE, написаний для гібридного оркестру, що поєднував традиційні інструменти та технологічні засоби (електро) на перетині царин актуальної музики, поезії та графічного мистецтва. З метою створення незвичної форми, поєднання звукових, музичних, візуальних засобів та акторських можливостей кожного з головних дійових осіб були запрошені Юрій Хусточка (колишній бас-гітарист гурту «Океан Ельзи»), актор Діма Ярошенко та кілька музикантів київської джазової сцени. Частково написана Патріком Фраде та виконувана під його орудою композиція представляє собою півторагодинну музичну сюїту, де поєднані електроніка, акустика, імпровізація, ноти, звук та візуальний супровід, програмовані або трансформовані в реальному часі, звуковий і світловий дизайн, спів, текст, а також нові підходи до ритму й форми.

Галерея Slow Galerie приймає молодих представників української сцени сучасного мистецтва: Олексу Манна, Івана Семесюка, Христину Ярош та дует Брати. Куратором та організатором проекту з українського боку є Олег Соснов.

Проект візуального та медіамистецтва «Декомпресія» об’єднав роботи цілої групи українських митців, які найновітнішими засобами медіа-арту, перформансу, звукових та світлових інсталяцій, створення арт-буків осмислили та інтерпретували події, що відбулися в Україні протягом 2013—2014 років і зміни, які пережило суспільство на шляху із глибин політичної задухи на поверхню все ще розбурханого сусільного океану у пошуках ковтка свободи. Проект буде представлено у середньовічній церкві Сен-Меррі поруч із Центром Помпіду. Експозиція відкриється літературно-мистецьким перформансом. Куратор проекту Дар’я Кольцова. Організатор: Жюльен Колардель. Учасники: Антон Байбаков, Гамлет Зіньковський, Алевтина Кахідзе, Антон Лапов, Роман Михайлов, Роман Мінін, Олександр Михед, Сергій Петлюк, Юлія Полуніна-Бут, Віктор Сидоренко, Оксана Чепелик, Аліна Якубенко, арт-група ЙОД та інші.

Українське кіно, що переживає період відродження, в останні роки було позначене своєю присутністю на Фестивалі у Каннах фільмами Сергія Лозниці («Майдан»), Марини Вроди («Крос») та Мирослава Слабошпицького («Плем’я»). Ретроспектива українських фільмів, що знайомить з репертуарним кіно та новими стрічками буде представлена у Фільмотеці Латинського кварталу. Тиждень українського кіно в Парижі проводиться за ініціативи Міжнародного кінофестивалю «Молодість» та за підтримки Фонду Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього». Кураторка секції – Анна Корягіна. Кожного дня, протягом тижня з 8 по 14 квітня, глядачі матимуть можливість знайомитись з найкращими взірцями українського кінематографу – від відомих фільмів, що стали класикою, до нових стрічок, яки ще не демонструвалися у Франції:

— два вечори будуть присвячені політичним подіям в Україні: Євромайдан та Революція гідності («Український аргумент» Сергія Маслобойщикова та «Чорний зошит Майдану» — програма складається з 13 документальних короткометражних фільмів);

— два відомі класичні німі фільми 1929 р. у відреставрованій у Центрі Довженка версії у супроводі оригінальної музики, написаної сучасними композиторами («Шкурник» Миколи Шпиковського та «Навесні» Михайла Кауфмана);

— добірка кращих українських фільмів, показаних під час 44-го Міжнародного кінофестивалю «Молодість» у Києві.

У французькій столиці Тиждень Українського кіно представить делегація вітчизняних кінематографістів: Генеральний директор МКФ «Молодість» Андрій Халпахчі, засновник Благодійного Фонду «Ініціатива заради майбутнього» Ігор Янковський, Генеральний директор «Центру Довженка» Іван Козленко, а також режисери фільмів, включених у програму.

Київський культурний центр «Майстер Клас» в рамках фестивалю «Україна: вільна сцена» представить цикл творів Валентина Сильвестрова «Музика поезії» — твори, написані на вірші українських та російських класиків (Т. Шевченка, Лесі Українки, П. Тичини, І. Франка, Т. Северняк, В. Стуса, О. Пушкіна, М. Лермонтова, П. Целана). Вокальні партії виконає Інна Галатенко (сопрано) у супроводі піаніста Олега Безбородька. Композитор особисто приїде до Парижа, щоб представити цю програму.

Група Million Kopek демонструє свій перший київський риф / Північ 50° 27’ 16’’ Схід 30° 31’ 25’’. Одним з учасників групи є відомий музикант Юрій Хусточка, який наразі активно займається музикою у Парижі.

Український піаніст Любомир Мельник у 65 років здобув міжнародне визнання, на яке він безумовно заслуговує, настільки його гра вражає і зачаровує. Справжній віртуоз гри на фортепіано, він здатний відтворювати до 19 нот в секунду, розсуваючи межі можливостей свого інструменту, створюючи унікальне звукове мереживо з гармонійною витонченістю та ритмічною уявою.

Українську літературу в Парижі представлять Андрій Курков та Марія Матіос. Письменники приїдуть до Парижа з презентацією перекладів своїх романів. Марія Матіос презентує перший французький переклад роману «Солодка Даруся». Андрій Курков є запрошеним гостем Будинку поезії Парижа з нагоди виходу у видавництві Liana Levi його останнього роману «Львівська гастроль Джимі Хендрікса».

Джерело: Соцпортал
Розділи: Новини культури

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути