chrome firefox opera safari iexplorer

Україна провалює виконання рішень Європейського суду з прав людини — статистика

23 березня 2015 о 16:07

Рада Європи підготувала зведену статистику виконання рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) країнами-членами організації.

«Європейська правда» ознайомилася із відповідним документом, що був підготовлений Комітетом міністрів (виконавчим органом) РЄ.

Статистика Ради Європи свідчить, що у 2014 році Київ суттєво зменшив виплати у справах, в яких Україна програла позивачам в ПАРЄ, накопичивши через це значну заборгованість.

Протягом 2014 року бюджет зміг вчасно здійснити виплати лише 5 українцям, які довели в ЄС порушення своїх прав з боку держави, ще 15 людей отримали компенсації із запізненням.

Водночас, на кінець року 160 справ перебували в «списку очікування», ще по 30 уряд сплатив тіло заборгованості, але затримував оплату штрафів, що призначаються через затримку виплат. Це означає, що по частині справ штрафи не сплачувалися протягом більше ніж року.

У 141 справі період заборгованості складав більше ніж 6 місяців. Для порівняння, рік тому в Страсбурзі налічувалося 104 справи, по яких заборгованість України перевищує півроку. 

Таким чином, кожне п'яте рішення ЄСПЛ, в якому виникло тривала прострочення виплат, є українським (всього на обліку ЄСПЛ — 765 справ, в яких виникло тривале прострочення платежу). 

Протягом 2013 року Україна програла за позовами в ЄСПЛ майже 33 млн євро, у 2014 році – маже 7,7 млн євро. За даними КМ РЄ, нині в ЄСПЛ розглядається ще близько тисячі скарг українців на порушення Європейської конвенції з прав людини.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути