chrome firefox opera safari iexplorer

Як оформити закордонний паспорт для дитини

27 березня 2015 о 13:41

З 1 квітня діти зможуть виїхати за кордон тільки з особистим закордонним паспортом.

Про це повідомляє юрист Юридичної компанії «Алексєєв, Боярчуков і партнери» Дмитро Кучерявий.

За його словами, з 1 квітня 2015 втрачає чинність постанова Кабінету міністрів України від 31 березня 1995 №231 «Про    затвердження Правил оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення». Цей документ, зокрема, передбачав, що дані про неповнолітніх дітей вписуються взакордонні паспорти їхніх батьків.З квітня ця норма втратить законну силу.

«З цієї дати єдиним нормативним актом, який регулюватиме, в тому числі і порядок виїзду дітей за кордон, буде постанова КМУ від 7 травня 2014 №152. Відповідно до положень цього Порядку особам, які не досягли 16 років, закордонний паспорт   оформляється на 4 роки, а тим, хто досягл 16 років, — на 10 років. При цьому закордонний паспорт, так само як і проїзний документ дитини, оформлений і виданий з 1 квітня 2015, діє протягом строку, на який він був виданий, разом з усіма     вписаними в нього записами», — розповідає Дмитро Кучерявий.

За даними юриста, для оформлення закордонного паспорта особам, які не досягли 16 років, необхідний наступний пакет      документів:

  1. Заява-анкета, яка заповнюється одним з батьків (якщо батьки не перебувають у шлюбі-на підставі заяви-анкети того з батьків, з ким проживає дитина), усиновителем, опікуном, піклувальником або іншими представниками;
  2. Свідоцтво про народження;
  3. Квитанції про необхідні платежі (або документи, на підставі яких особа звільняється від платежів).

«Дитині, яка старше 12 років, буде видаватися так званий „біометричний закордонний паспорт“, в який буде імплантований  безконтактний електронний носій з даними про особу, зокрема оцифроване зображення обличчя людини, її підпису, відбитків пальців рук і т.д.»,-повідомляє Дмитро Кучерявий.

Якщо батьки дитини відмовляються від внесення оцифрованої інформації про дитину в безконтактний електронний носій,      імплантований у паспорт для виїзду за кордон, вони подають відповідну заяву, яка оформляється на місці. Заява від другого з батьків не потрібна, якщо він є іноземцем або особою без громадянства.

«Порядком не передбачено умови для надання особам, які не досягли 16 років, копії облікової картки платника податків з  реєстраційним номером (ідентифікаційний код). Тобто облікова картка платника податків для отримання закордонного паспорта потрібна, як і раніше, від осіб, що досягли 16 років», — уточнює юрист ЮК" Алексєєв, Боярчуков і партнери" Дмитро     Кучерявий.

У разі оформлення паспорта особі, яка не досягла 12 років, або особі, яка не може пересуватися самостійно у зв'язку з   тривалим розладом здоров'я, що підтверджується відповідною довідкою медичної установи, можуть бути подані дві кольорові фотографії розміром 3,5 х 4,5 см і одна фотографія розміром 10×15 см для внесення оцифрованого зображення особи шляхом  сканування.

Документи приймаються в будь-якому територіальному відділі Державної міграційної служби, незалежно від місця проживання особи.

Порядок визначає наступні терміни отримання закордонного паспорта:

  1. до 20 робочих днів — загальний порядок;
  2. до 7 робочих днів — строковий порядок;
  3. до 3-х робочих днів — строковий порядок, пов'язаний з нагальною потребою в лікуванні особи, від'їздом особи, яка супроводжує тяжкохворого, чи зі смертю родича, який проживав за кордоном, на підставі документів, що підтверджують необхідність термінового виїзду за кордон;
  4. до 10 робочих днів-у разі виїзду на постійне проживання за кордон усиновленої іноземцями дитини-громадянина України;
  5. до 3-х місяців-у разі одночасної подачі заяви про оформлення особою виїзду на постійне проживання за кордон та оформлення заяви-анкети в закордонній дипломатичній установі України.

«Вартість виготовлення закордонного паспорта для дітей і для дорослих однакова. Так, за біометричний паспорт необхідно  сплатити приблизно 350 грн, а звичайний паспорт буде коштувати 290 грн (з них держмито становить 170 грн, пільговиками  вона не сплачується). При цьому вартість виготовлення збільшується в два рази у разі отримання паспорта в терміновому порядку»,- резюмує юрист ЮК «Алексєєв, Боярчуков і партнери» Дмитро Кучерявий.