chrome firefox opera safari iexplorer

Як зняти біль у м’язах після тренування

31 березня 2015 о 09:00

Больові відчуття в м’язах, що з’являються через якийсь час після тренувань – дуже поширене явище. Особливо часто воно виникає у новачків, людей, що роблять великі перерви між заняттями і спортсменів, що піддають себе незвичних навантажень.

Причини болю в м’язах після тренувань

Болі після занять спортом, що виникають на наступний день, говорять про те, що ви добре потрудилися і дали відчутні навантаження м’язам. Важкі й інтенсивні тренування призводять до пошкодження м’язових волокон. В результаті утворюються мікроскопічні розриви і тріщини, які запалюються і викликають біль. Пошкоджені волокна спонукають організм до запуску інтенсивних відновних процесів. При цьому відбувається активний синтез білка – основного будівельного матеріалу для тканин. Він відновлює пошкодження, роблячи м’язи більш міцними і витривалими. Внаслідок чого больові відчуття досить швидко проходять і тіло стає більш витривалим.

Як зменшити болі після тренування

Щоб згодом не боротися з сильними болями після тренування, їх необхідно правильно проводити. Істотно знизить інтенсивність болю, підготовка м’язів до майбутніх навантажень. Найкраще з цим справляється легка розминка, що розігріває тіло. Під час самого тренування намагайтеся вживати більше води і чергуйте більш інтенсивні навантаження з менш інтенсивними. Не менш важливо і правильне завершення заняття. Оптимальним варіантом для цього стануть вправи на розтяжку , які направляють до м’язів потік крові і розслаблюють їх.

Біль у м’язах, що виникла внаслідок сильних або незвичних навантажень можна зменшити декількома способами:

  • Помірна фізична активність. Добре знімає м’язовий біль після тренувань плавання. Також зменшити больові відчуття можна за допомогою нескладної п’ятнадцятихвилинної зарядки, розтяжки або виконання простих вправ зі свого основного комплексу. Це не дасть м’язам затвердіти, від чого вони здатні хворіти ще сильніше. Але тільки уникайте сильних фізичних навантажень.
  • Сауна, гаряча ванна або душ. Приємне тепло розширює судини і сприяє розслабленню м’язів, що призводить до зменшення болів.
  • Масаж. Ця процедура допомагає відновитися м’язам вдвічі швидше. Для посилення ефекту використовуйте при її проведенні розведені ефірні масла майорану, лаванди або шавлії. Масажуйте м’язи розминаючими і круговими рухами, але так, щоб це не приносило дискомфорту.
  • Протизапальні засоби. Для зняття запалення зовсім не обов’язково використовувати медикаменти. З цим непогано впорається відвар ромашки, шипшини, солодки або звіробою, чай з імбиром, вишневий сік, малина або калина.
  • Питний режим. Постачання організму достатньою кількістю рідини (близько двох літрів на добу) забезпечить якісне виведення продуктів метаболізму.
  • Антиоксиданти. Ці речовини знешкоджують продукти розпаду і окислення, що виникають при пошкодженні і відновленні м’язів. Найкраще з цією функцією справляються бурштинова кислота, селен, вітаміни А, Е і С і флавоноїди. Щоб знизити больові відчуття їжте більше овочів, фруктів і ягід, особливо ті, які мають жовтий, червоний або фіолетовий колір.
  • Спеціальні мазі. Мазі, що знімають м’язовий біль, можна знайти в кожній аптеці.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути