chrome firefox opera safari iexplorer

Життя після демобілізації: поради психологів та волонтерів

23 березня 2015 о 21:41

Вчитися жити. Найближчим часом до рідних повернуться понад 35 тисяч військовослужбовців. Демобілізованим доведеться заново вчитись жити за мирними правилами, кажуть психологи. Без підтримки близьких не обійтись. Терпіння, повага та розуміння – це те, що допоможе бійцю адаптуватись.

Михайло Саєнко один із тих, хто першим вийшов на Майдан. А згодом пішов на фронт захищати Батьківщину. Зараз лікує травми та бере активну участь в громадському житті столиці. Нещодавно невідомі сплюндрували пам'ятник Небесної сотні. Разом із товаришами з автодозору, він відновлював монумент. Михайла мають демобілізувати восени, але бути в запасі він не планує. Вчергове збирається на Донбас.

Думаю про те, щоб мої діти росли в країні з таким прототипом не колишнього СРСР, а більш направлення Європейського чи західного, от в такій країні щоб вони жили, тому я там,
— розповідає чоловік.

Згідно з указом президента, демобілізації підлягають понад 35 000 військових. Їх відправлять у резерв. Та більшість бійців знову повернеться на фронт, переконаний волонтер Максим Алексєєв. Для них життя змінилось.

Вони тут пробудуть тиждень, місяць, два і вони зрозуміють, що тут абсолютно інша планета. Тут вже не то, що інший континент, інша земля, а інша планета. І будуть іти туди, тому що там набагато комфортніше. Я по собі відучваю – мені набагто приємніше та комфортніше знаходитись в АТО, аніж на цивільному континенті,
— запевняє він.

Життя до війни та після змінилось для більшості бійців, кажуть психологи. Повернутися до мирного побуту, в сім'ю, буде непросто. Адже багато часу вони жили за правилами війни.

Єдиної панацеї для всіх немає. У кожного має бути свій індивідуальний шлях повернення, кажуть спеціалісти. Михайлові пережити спогади про жахіття війни допомагають діти. Громадська активність та віра в життя.

Водночас підтримка близьких не повинна бути нав'язливою, радять психологи. Не варто розпитувати про війну. Прийде час, боєць сам відкриється.

Джерело: 24
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути