chrome firefox opera safari iexplorer

ЧАЕС переходить до етапу зняття з експлуатації

10 квітня 2015 о 11:09

Чорнобильська атомна електростанція (ЧАЕС) завершує діяльність з припинення експлуатації та офіційно переходить до етапу зняття з експлуатації.

Про це йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті підприємства.

«Державна інспекція ядерного регулювання України видала окремий дозвіл на реалізацію робіт згідно з Програмою етапу остаточного закриття і консервації (ОЗіК). Це означає, що Чорнобильська АЕС завершує діяльність з припинення експлуатації та офіційно переходить до етапу зняття з експлуатації», — йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що дозвіл видано згідно з умовами державної ліцензії на СЕ № 000040 від 22 березня 2010 р., отриманої ДСП ЧАЕС на підставі затвердженого Проекту етапу остаточного закриття і консервації. Головною та необхідною умовою отримання такого дозволу є визнання органом державного регулювання значного прогресу планування процесу зняття з експлуатації ЧАЕС і успішна робота по звільненню блоків ЧАЕС від відпрацьованого ядерного палива та розміщення його в спеціальне сховище для безпечного зберігання — СВЯП-1.

Також у повідомленні йдеться про те, що першим етапом зняття з експлуатації є етап «Остаточного закриття і консервації», реалізація якого має велике значення для безпеки і вимагає стратегічного періоду часу реалізації понад 10 років.

Як повідомляється, роботи, що плануються в рамках проектів СЕ, обґрунтовані з точки зору безпеки і в цілому спрямовані на захист населення і навколишнього середовища. При виконанні робіт за Проектом на етапі остаточного закриття і консервації блоків ЧАЕС додатковий радіаційний вплив на об'єкти навколишнього природного, соціального та техногенного середовища буде значно нижче радіаційно-гігієнічних регламентів і є прийнятним з точки зору забезпечення екологічної безпеки.

На етапі остаточного закриття і консервації енергоблоків Чорнобильської АЕС, який буде тривати до 2028 року, діяльність в основному стосуватиметься реакторів, контурів багаторазової примусової циркуляції і суміжного обладнання блоків 1, 2 і 3 Чорнобильської АЕС. Колишні енергоблоки планується перевести в якісной новий стан, який характеризується більш високим рівнем безпеки з мінімальним споживанням ресурсів у режимі тривалого зберігання.

«Радіаційний вплив на навколишнє середовище при можливих аваріях в процесі виконання робіт не перевищить радіаційно-гігієнічних регламентів, встановлених НРБУ-97 для критичних подій», — зазначили в повідомленні.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Довкілля

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути