chrome firefox opera safari iexplorer

ТОП-10 місць для відпочинку на травневі вихідні

17 квітня 2015 о 12:43

В Україні є багато маловідомих місць, які варто побачити.

Травневі свята – час для подорожей рідною Україною. Адже у нас є чимало дивовижних куточків, які можуть стати чудовим місцем для відпочинку.

 

Закарпаття

Щоб побачити цвітіння сакури, не потрібно їхати в Японію.  Помилуватися красою японської вишні можна в Ужгороді у пору її цвітіння — кінець квітня — початок травня. Візитівкою Закарпаття є Долина нарцисів, де протягом 10 днів розцвітає величезне поле гірських квітів. А в гірській долині між полонинами Стримбою, Дарвайкою і Барвінком розтанувалося село Колочава, де є аж десять музеїв, двадцять пам'ятників і чарівна природа.

Справжні гурмани напоїв зможуть завітати у місто Берегово на дегустацію вин, після чого покупатися у термальному басейні. Подивитися на найбільші хребти українських Карпат можна у серці Гуцульщини — селі Ясіня. А поблизу Хуста можна побачити старовинні дерев'яні церкви, які називають Мармароською готикою.

 

Львівщина

Неподалік села Розгірче є унікальний зразок наскельного сакрального будівництва XIII-XVI століття — Печерний монастир. Комплекс розміщений у печерах, що не є типовим для теренів Галичини. У Бродах знаходиться велика синагога — один із найбільших іудейських храмів в Україні, про який згадував ще Бальзак у своєму «Листі про Київ».

Не менш цікавим є містечко, збудоване італійцями, – Жовква.  Раніше воно вважалося одним із найкращих приватних міст-резиденцій Європи, де добре розвивалися мистецтво, релігія і друкарство. Тут збереглася синагога, яка, за словами містян, стала взірцем для кількох споруд у Тель-Авіві.

 

Рівненщина

У місті Дубно є цінна історична пам'ятка – замок князів Острозьких. Ця споруда пережила не одну монгольську і татарську навалу. Замок служив скарбницею, в якій зберігали трофеї з військових походів та все багатство родини Острозьких. Поблизу міста знаходиться перлина фортифікаційного мистецтва -  Тараканівський форт, який має складну систему підземних ходів, тунелів, приміщень і сходів.

Закоханим радимо поїхати на Рівненщину, де поблизу села Клевань є Тунель кохання. Тут вздовж залізничних колій утворився природній коридор із заростей дерев та кущів, які сплелися між собою у конструкцію арочної форми. Говорять, якщо пара поцілується у цьому тунелі, їхнє кохання скріпиться назавжди.

 

Тернопільщина

Любителям екстремального відпочинку радимо поїхати на Тернопільщину, де є захоплююче природне диво — гіпсова Печера Млинки, довжиною понад 25 км. Складається печера з лабіринтових ходів у гіпсових товщах. Також на Тернопіллі знаходиться одне з семи природніх чудес України — Дністровський каньйон.

Це найкраще місце для сплаву вниз по швидкій річці або альпінізму. Мало хто чув про найвищий рівнинний водоспад нашої країни — Джуринський, який входить у десятку найкрасивіших місць України. Висота його найвищого каскаду — аж 16 м.

 

Івано-Франківщина

На березі річки Черемош поблизу села Тюдів є дивовижна геологічна пам'ятка природи — Сокільська скеля (Тюдівська стінка). Важко повірити у її вік — 25 млн років. Біля підніжжя скелі стоїть пам'ятник Тарасові Шевченку — один із перших встановлених монументів Кобзареві у Західній Україні.

У селі Манява можна відвідати чоловічий Хресто-Воздвиженський монастир Манявський Скит. Говорять, що тут поховано гетьмана Івана Виговського, хоча його могилу так і не знайшли.

 

Хмельниччина

Є в цьому краю цікаве містечко Антоніни, де збереглися залишки резиденції Сангушків-Потоцьких із неповторними в'їзними брамами, фахверковим гаражем, возовнею та манежем. Тут ви зможете побачити справжнє фахверкове містечко, аналогів якому в Україні немає.

Також можна відвідати місце, якого немає на карті — село Бакота. Це такий собі неіснуючий рай, розташований вздовж берегів Дністра поблизу залишків одного з найстаріших монастирів України. Колись тут було поселення, а зараз — тече Дністер.

 

Чернігівщина

Є на Чернігівщині у селищі Козелець собор Різдва Богородиці, який вважався найкращою архітектурною спорудою Російської імперії. Ініціаторами його будівництва була родина Розумовських.

Любителям тваринок радимо завітати у містечко Мени до єдиного в Україні провінційного зоопарку. Це не звіринець і не зоокуточок, а справжній зоопарк. Особливим місцем у Чернігові є непримітний особнячок Мазепи. Подейкують, що у будинку є оригінал портрета, який зображений на 10-гривневій купюрі.  Тут же гетьман тримав свою коханку Мотрю Кочубей.

 

Черкащина

Цей край славиться гетьманською столицею — містом Чигирином. Тут можна відвідати резиденцію Богдана Хмельницького.

Неподалік знаходиться село Суботів — колишній родинний хутір Хмельницьких. А за містом розпочинається Холодний Яр, відомий своїм Мотронинським монастирем, де за легендою гайдамаки освячували свою зброю. А поблизу Суботова розташована криниця Максима Залізняка та його дуб — один із найстаріших у Європі. Є ще на Черкащині старе селище Буки, де на річці Гірський Тікич розташований Буцький каньйон. Долина Тікича нагадує гірську місцевість із химерними формами рельєфу. Тут можна знайти руїни першої в Україні гідроелектростанції.

 

Запоріжжя

Поблизу Мелітополя над річкою Молочною знаходиться ще одне із українських чудес — Кам'яна Могила. У кам'яному «панцирі» утворилися печери і гроти, в яких є понад три тисячі наскельних малюнків від кам'яного віку до епохи бронзи. У Запоріжжі можна притулитися до 200-річного дерева зі своєю історією – Тарасової груші. Місцеві жителі розповідають, що сам Тарас Шевченко ночував під ним у 1843 році. Також радимо відвідати найбільший острів на Дніпрі — Хортицю. Його вважають цитаделлю українського козацтва, адже тут у XVI cтолітті була Запорізька Січ. На острові зберігся запорізький дуб, якому вже 700 років.

 

Одещина

Всі, хто завітає на Одещину, мають змогу побачити «українську Венецію». Вона розташована у селі Вилкове. Стара частина містечка побудована на маленьких островах, які розділені вузькими каналами. Пересуваються по цих каналах-вулицях на невеликих човнах. Також відвідати можна Білгород-Дністровський, який є одним із прадавніх міст світу. Тут є найбільша фортеця України – Аккерманська, яка збереглася донині.

А в селі Нерубайське можна поблукати у підземних переходах та лабіринті, довжина яких понад 2,5 тис. км. Це колишній військовий об'єкт, який називають Нерубайськими катакомбами. А посмакувати благородними напоями можна, заїхавши у центр культури вина – Шабо. Це єдиний в Україні центр, де поєднані високотехнологічне підприємство, стародавні винні підвали, експозиції мистецтва та унікальний Музей вина і виноробства.

Джерело: ТСН
Розділи: Туристичні новини

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути