chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві впорядкували легендарний «Старт». Громадськість очікує на розірвання договору його купівлі-продажу

04 квітня 2015 о 15:58

Кілька тон вивезеного сміття, нові сміттєві баки, машина піску до дитмайданчика та вимога до Гепрокурора України перевірити дійсність договору купівлі-продажу київського спорткомплексу «Старт» з подальшим його розірванням – такі результати сьогоднішнього суботника, проведеного на історичному стадіоні «Старт».

Організаторами упорядкування території спортивного комплексу стали Фонд Миколи Томенка «Рідна країна», ГО «Муніципальна ліга Києва» , ГО «ФК» Старт» за підтримки голови Шевченківської РДА, депутата Київради Олега Гаряги та депутата Київради Олександра Федоренка.

IMG_3890

IMG_3954

IMG_3943

 

Крім прибирання території спорткомплексу, організатори вшанували пам’ять загиблих футболістів покладанням квітів до композиції «Матч смерті» та підтримали молодшу футбольну команду «Старту» м’ячами.

IMG_3817

IMG_4045

Київський стадіон відомий не тільки своєю трагічною історією — на цьому стадіоні у 1942 року відбувся так званий «матч смерті» між київською командою «Старт» німецькою командою «Флакельф» (на честь цього матчу на стадіоні встановлено скульптурно-архітектурну композицію), але й не менш трагічним майбутнім.

У 2010 р. спорткомплекс було віддано (продано) у приватні руки з перспективою подальшої забудови. На місці стадіону мав з’явитися спортивно-оздоровчий комплекс та багатофункціональний житлово-офісний комплекс з приміщеннями торгово-розважального призначення та паркінгом.

Громадськість, спільно з політиками неодноразово ставала на захист «Старту», в результаті чого у березні (4.03.2015) цього року Київрада прийняла рішення про скасування передачі приватній структурі земельної ділянки стадіону. Проте, учасники суботника заявляють про подальшу загрозу для «Старту» — земельна ділянка стадіону продовжує перебувати у власності приватної компанії.

Один з організаторів акції, народний депутат, голова Фонду «Рідна країна» Микола Томенко зазначив, що доля «Старту» не вирішена до кінця: «Є чинний договір купівлі-продажу товариством «Голден Хаус» стадіону у столичного Фонду держмайна. Цей договір є реальною загрозою для спорткомплексу, незважаючи на рішення Київради. Є бездіяльність ФДМУ, який знає про значні порушення чинного законодавства як під час укладання договору купівлі-продажу спортивного комплексу державної власності, так і під час виконання умов цього договору зі сторони «Голден Хаус». Фондом держмайна не здійснено жодних заходів як щодо контролю за виконання умов договору, так і щодо розірвання договору купівлі-продажу».

Народний депутат направив до Генпрокуратури запит, в якому вимагає відомство навести лад у цій справі та з’ясувати причини бездіяльності Фонду держмайна у Києві.

Довідково

26 лютого 2010 року Київрадою було прийнято рішення про передачу ТОВ «Голден Хаус» земельної ділянки для комплексної реконструкції стадіону «Старт», будівництва та експлуатації багатофункціонального житлово-офісного комплексу з приміщеннями торгово-розважального призначення та паркінгом.

23 липня 2010 року Регіональне відділення Фонду держмайна України в м. Києві та ТОВ «Голден Хаус» уклади договір купівлі-продажу спортивного комплексу державної власності шляхом продажу за некомерційним конкурсом.

4 березня 2015 року рішенням Київради була скасована передача в оренду земельної ділянки загальною площею 4,83 га ТОВ «Голден Хаус».

На сьогодні залишається не скасованим договір купівлі-продажу СК «Стадіон «Старт» між Регіональним відділенням ФДМУ у м. Києві та ТОВ «Голден Хаус», укладений 23.07.2010.

Лілія Мартиненко, фото автора

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути