chrome firefox opera safari iexplorer

Україну пустили в процес щодо Скіфського золота

08 квітня 2015 о 16:53

Окружний суд Амстердама вирішив дозволити Україні брати участь у процесі щодо решти експонатів виставки «Крим — золото та секрети Чорного моря», однак відмовив у долучені до процесу Нідерландів.

Про це Укрінформу повідомили в Посольстві України в Нідерландах.

«Амстердамський суд виніс рішення, яким постановив включити Україну як державу у процес, але відмовив у включенні у процес Нідерландів за відсутністю чітко сформованої вимоги», — зазначили у дипустанові.

У посольстві також повідомили, що, згідно з рішенням, до 20 травня Україна має подати розширений пакет документів у цій справі як сторона процесу.

Нагадаємо, виставка «Крим — золото та секрети Чорного моря» проходила у Нідерландському археологічному музеї імені Алларда Пірсона в Амстердамі з лютого по вересень минулого року. На виставці були представлені об'єкти з п'яти українських музеїв, чотири з яких розташовані у Криму. Конфлікт навколо виставки виник після анексії Криму.

Амстердамський музей, намагаючись вирішити питання, куди повертати скарби, провів експертизу законодавства, однак остаточне рішення так і не було прийняте. Музейники переймалися, що передача експонатів одній зі сторін майже напевно призведе до претензій з іншої сторони, тому вирішили, що не прийматимуть рішення самостійно, а чекатимуть суду. Водночас найдорожча частина виставки, яка становить 90% страхової суми, після завершення експозиції була повернута в Київ до Національного історичного музею. Та частина, яка була привезена з музеїв Криму, залишилася у Амстердамі.

21 січня в амстердамському суді відбулася перша формальна зустріч у рамках судового процесу.

Джерело: Укрінформ
Розділи: Новини культури

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути