chrome firefox opera safari iexplorer

В Парижі пройде тиждень Української кінематографічної весни

01 квітня 2015 о 11:00

В період з 8 по 14 квітня в центральному кінотеатрі Парижа «La Filmothèque», який є кінотеатром артхаусного інтелектуального кіно, пройде тиждень Української кінематографічної весни.

Про це йдеться повідомленні на офіційному сайті кінофестивалю «Молодість».

«Вже 10 років в Україні існує Французька весна, яка традиційно проходить саме в квітні, і в цьому році вперше пройде Українська весна в Парижі. 8 квітня розпочнеться тиждень українського кіно в Парижі», — повідомив генеральний директор кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі.

За його словами, тиждень українського кіно в Парижі організована Київським міжнародним кінофестивалем «Молодість» та Всеукраїнським благодійним фондом Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього».

Він також зазначив, що в рамках тижня українського кіно будуть показані найяскравіши кінороботи українських режисерів 2014 року, дві з яких присвячені Євромайдану і Революції Гідності. Серед них — повнометражний документальний фільм «Український аргумент» режисера Сергія Маслобойщикова та альманах з 12-ти короткометражних фільмів студентів другого курсу Київського театрального інституту імені Карпенка-Карого «Чорний зошит Майдану».

У програму також увійшли повнометражний художній фільм «Поводир» режисера Леся Саніна та «Брати. Остання сповідь» Вікторії Трофименко, а також добірка короткометражних робіт національного конкурсу 44-ого Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість».

Крім того, французьким глядачам покажуть українську класику: ігровий комедійний фільм «Шкурник» 1929 року режисера Миколи Шпиковського і шедевр українського кіноавангарду «Навесні» 1929 року режисера Михайла Кауфмана.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути