chrome firefox opera safari iexplorer

На набережній Венеції побудували українську Надію

08 травня 2015 о 17:30

7 травня у Венеції відбулася презентація Національного павільйону України на 56-й Міжнародній виставці мистецтв La Biennale di Venezia.

Цього року український павільйон представляє групову виставку «Надія!» за участі молодих українських художників, серед яких Євгенія Бєлорусець, Микита Кадан, Жанна Кадирова,Микола Рідний і Сергій Жадан, Анна Звягінцева та Відкрита Група. Павільйон України організовано PinchukArtCentre за підтримки Фонду Віктора Пінчука.

Офіційно українська експозиція відкриється 9 травня і працюватиме до 2 серпня. 7 травня у рамках презентації проекту «Надія!» відбувся спеціальний концерт гурту «Океан Ельзи».

Організатори акцентують, що Національний павільйон України зроблено з прозорого скла, що  є уособленням нової прозорої України, що відкривається світові.

«Локація — в розкішно красивому, втім, незахищеному місці, «на семи вітрах», прозорого, відкритого усім і всіляким поглядам павільйону, нагадує про незахищеність і крихкість не лише нашої країни, нашого народу в сьогоденні та історичному контексті, а кожного людського життя.

Матеріал, тобто скляні стіни, мають додатковий естетичний й, можливо від початку не врахований організаторами ефект. В очах і свідомості глядача під час перебування в павільйоні й споглядання експозиціі відбуваються магічні метаморфози. Твори то розчиняються у водах лагуни, то віддзеркалюють довколишній простір, набираючи додаткових смислів та естетичної краси. А вже коли робиш фотографії, несподівані ефекти вторгнення довкілля й розчинення творів у повітрі, провокують на новий погляд й глибокі філософські роздуми,  як над долею країни, так і долями людства і своєю власною», — прокоментувала Cultprostir відкриття українського павільйону арт-куратор і мистецтвознавець Олеся Авраменко.

Група український митців та анонімних добровольців провела перформанс у павільйоні Російської Федерації, відкритому для відвідування на Венеціанській бієнале. Його мета – привернути увагу до загарбницьких дій країни-агресора. Організатори акції роздавали всім бажаючим камуфляжний одяг, проводячи прямі паралелі з російськими солдатами в Криму.

 

Джерело: cultprostir.ua
Розділи: Новини культури

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути