chrome firefox opera safari iexplorer

Українські вчені розробили протиопікові гідрогелеві пов'язки

27 травня 2015 о 19:31

Вчені з Інституту фізики Національної академії наук України спільно з кафедрою високомолекулярних сполук КНУ імені Шевченка та фахівцями Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу розробили перев'язувальні пов'язки, створені на основі радіаційно зшитих гідрогелей.

За запевненнями вчених, винайдені ними пов'язки безпечні, біосумісні та абсолютно інертні. Ці пов'язки можна застосовувати для лікування ран і опіків.

Матеріал, з якого зроблені пов'язки дозволяє досягти миттєвого ефекту знеболювання, тому що вода, з якої на 90-95% складається гідрогель, миттєво охолоджує рану і зупиняє руйнування тканин.

Ці гелеві пов'язки стерильні і до того ж мають властивість антисептика.

За словами вчених, у них є можливість додавати різні лікарські препарати, зокрема поливати пов'язку рідкими ліками. Істотною перевагою нових гелевих повяхок є і те, що вони не прилипають до рани, тому їх можна безболісно зняти.

Прозорість матеріалу дозволяє контролювати стан рани, а герметичність – не пропускати мікроби.

На даний момент, серійне виробництво пов'язок не налагоджено.

Джерело: DT.UA
Розділи: Здоровий спосіб життя

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути