chrome firefox opera safari iexplorer

Український павільйон у Венеції представляє виставку «Надія! »

09 травня 2015 о 17:00

Національний павільйон України у рамках 56-ї Міжнародної виставки мистецтв у Венеції  (La Biennale di Venezia) представляє групову виставку під назвою «Надія!» за участі молодих українських художників, серед яких Євгенія Бєлорусець, Артем Волокітін, Микита Кадан, Жанна Кадирова, Микола Рідний, Анна Звягінцева та Відкрита Група, а також Сергій Жадан. Павільйон Україниорганізовано PinchukArtCentre.

Комісаром є Міністерство культури України, куратором проекту – Бйорн Гельдхоф, заступник арт-директора PinchukArtCentre.

Розташований у спеціально спорудженій скляній конструкції на набережній Семи мучеників (Riva dei Sette Martiri), безпосередньо на шляху від Арсеналу (Arsenale) до Венеційських садів (Giardini), Український павільйон – це  уособлення нової прозорої України, що відкривається світові. На тлі нещодавніх історичних подій та всупереч нинішньому збройному конфлікту в країні, цим виставковим проектом молоде покоління митців України виголошує свою віру у майбутнє своєї держави, вважають організатори.

У павільйоні представлені наступні витіори мистецтва:

«Клітка» Анни Звягінцевої уособлює протиріччя між свободою та ув'язненням, верховенством закону і беззаконням, силою і тендітністю.

Скульптура Микити Кадана, розташована поза стінами павільйону просто неба, посилається на минуле і дивиться в очі сьогоднішній війні. У своєму досліджені митець піднімає проблему історифікації конфлікту та протиставляє його радянському минулому України.

Євгенія Бєлорусець змальовує невидимих шахтарів, які віддають перевагу життю і праці в зоні конфлікту, але відмовляються брати участь у війні, намагаючись «врятувати» своє майбутнє щоденною роботою у шахтах.

Відкрита Група та Євгенія Бєлорусець у різний спосіб підкреслюють почуття обов’язку і відповідальність людей у збройному конфлікті. Їхні роботи виявляють різне ставлення до ситуації членів одного суспільства. Відкрита Група розповідає про молодих новобранців і членів їх сімей, які чекають на повернення хлопців з війни.

У свою чергу Жанна Кадирова, зазираючи в майбутнє через призму недавнього минулого, представляє Україну невід’ємною частиною світу.

Артем Волокітін у своєму полотні звужує реальність життя до акту насильства, який переходить від надії до страху, від смерті до величі.

«Сліпа пляма» Миколи Рідного та Сергія Жадана демонструє наслідки насильницьких дій, але протидіє появі обмеженого бачення, яке спонукає до радикалізації думки.

На честь відкриття павільйону культовий український рок-гурт «Океан Ельзи» зіграв концерт просто неба на набережній міста.

Джерело: zaxid.net
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути