chrome firefox opera safari iexplorer

За рік майже половина киян розчарувалися у діях влади

28 травня 2015 о 11:23

Якщо брати до уваги громадську думку і настрої мешканців столиці після Революції гідності (березень 2014 р.) і по сьогодні (травень 2015 р.), то можна зробити загальний висновок про те, що прихильників нової влади стало майже втричі менше.

А кількість її світоглядних опонентів майже за рік збільшилась у чотири рази!

На це звернув увагу політолог, народний депутат Микола Томенко у своєму блозі на Обозревателе.

Він пише про те, що якщо порівняти результати соціологічних досліджень у Києві, які проводились «Українським демократичним колом» після революційних подій в Україні (2014 р.) і по сьогодні, то ситуація виглядає наступним чином.

На Вашу думку, у цілому все, що відбувається на сьогодні в м. Києві, йде у правильному чи неправильному напрямі?

 

Березень 2014 Листопад 2014 Травень 2015
У правильному напрямі 68,3% 29% 21%
У неправильному напрямі 13,8% 44% 61,3%
Важко сказати 17,9% 27% 17,7%

 

Як бачимо, в період втечі Януковича та  перемоги Революції гідності в м. Києві були фантастично високі оцінки того, що відбувалося, і це був ледь не поодинокий випадок, коли майже 70% громадян вважали, що все йде у правильному напрямі і очікували змін на краще.

Натомість кількість людей, яка співставляла свої очікування з діями нової влади, поступово зменшувалася. Як бачимо, вже у листопаді 2014 року діяльність влади схвалювали лише 29% киян, а у травні 2015 року – лише 21%. Тобто, трохи більше як за рік майже половина населення Києва розчарувалася у ситуації в країні, у своїх очікуваннях.

Натомість ще сумнішою є оцінка світоглядних скептиків, фактично, опонентів нової влади. Якщо по закінченню революції таких було лише 13,8%, то сьогодні їх вже 61,3%, тобто – їх кількість збільшилась більше, ніж у чотири рази.

«Очільники Києва та влада загалом повинні зрозуміти, що столиця значною мірою формує громадську думку, світогляд України. І якщо таке критичне ставлення до ситуації в країні сьогодні у Києві, то, умовно, завтра воно таким буде по всій Україні. Тому влада або запропонує інші, більш адекватні дії, що підтверджуватимуть справжність намірів, задекларованих під час Революції гідності, або, як мінімум, місцеву владу в Києві та по всій Україні на виборах 25 жовтня 2015 року чекають великі несподіванки, «сюрпризи», — вважає Микола Томенко.

«Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути