chrome firefox opera safari iexplorer

День журналіста щорічно відзначається в Україні 6 червня

06 червня 2015 о 13:00

День журналіста щороку відзначається в Україні 6 червня — у день прийняття Спілки журналістів України в 1992 році в Міжнародну федерацію журналістів. Відповідний Указ Президента України № 251/94 був підписаний 25 травня 1994 року).

Цікаво згадати, звідки взялася саме ця дата, 6 червня. Цей день було обрано далеко не випадково. Саме 6 червня в Брюсселі Національний союз журналістів України був прийнятий в Міжнародну федерацію журналістів, яка є найбільшою організацією професійних робітників засобів масової інформації в світі.

День журналіста — це не тільки професійне свято працівників засобів масової інформації. Це свято загальнонародне, тому що важко уявити сучасне суспільство без інформації, без засобів її передачі, без професійного погляду на події і факти нашого життя.

Хто володіє інформацією – володіє світом.

Усіх журналістів світу об’єднує те, що вони без перерви, і в день, і вночі, тримають руку на пульсі планети. Журналісти не тільки показують наше життя, вони впливають на нього. А відтак, на життя кожної людини.

Журналісти стоять на контролі суспільства. Вони знають про все, що відбувається, докладніше і швидше за інших. Саме від них залежить формування суспільної думки.

Журналістика – професія справедливих, наполегливих, відчайдушних людей, які прагнуть змінити світ на краще. Це професія тих, хто вміє цінувати товаришів, команду, спільно йти до мети. Не можливо уявити собі тележурналіста – без оператора. Газетяра без фотокора, радіо ведучого без команди технічного забезпечення. Тобто, без тих людей, з якими журналісти спільно створюють якісний та цікавий інформаційний продукт.

Ніщо у сучасному світі високих технологій і шаленого ритму життя не коштує так дорого як інформація. Слово – потужна зброя. Журналістам відомо, що словом можна надихнути на подвиг, або просто знищити. Тому професійність журналіста — в обережному і виваженому ставленні до кожного слова.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути