chrome firefox opera safari iexplorer

Держкіно заборонило до показу 162 російські фільми та серіали

05 червня 2015 о 13:07

Державне агентство з питань кіно заборонило до показу 162 фільми та серіали, які були виготовлені в РФ з 1 січня 2014 .

Про це повідомив голова Держкіно Пилип Іллєнко на брифінгу 4 червня. Він зазначив, що Держкіно скасувало 207 прокатних посвідчень, але за кількістю це 162 назви фільмів і серіалів, оскільки деякі з фільмів були зареєстровані кілька разів різними прокатними студіями.

Голова Держкіно зазначив, що прокатні посвідчення цих фільмів та серіалів були анульовані на виконання закону про заборону показу російських фільмів.

Він також зазначив, що при Держкіно існує експертна рада, яка буде аналізувати зміст російських фільмів, вироблених до 2014 року на предмет пропаганди силових структур держави агресора.

Також на сторінці Держкіно у Facebook опубліковано повний перелік 162 фільмів.

Нагадаємо, що від 4 червня набуває чинності закон про розповсюдження і публічне демонстрування фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами РФ, а також фільмів, що пропагують (включаючи подання позитивної інформації) діяльність правоохоронних органів, збройних сил, інших військових чи силових формувань РФ або окремих представників, та фільмів, сюжет яких прямо чи опосередковано пов'язаний із діяльністю зазначених органів чи формувань.

Натомість українські телеканали знаходять чимало способів обходити цей закон. Тож Держкіно та Нацрада моніторитимуть ефір та штрафуватимуть порушників на суму від ₴12 до 60 тис.

Голова Держкіно уточнив, що на телерадіокомпанії накладатимуться штрафи за результатами моніторингів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Водночас, заступник Міністра культури Ростислав Карандєєв оголосив, що Мінкультури збиратиме інформацію від громадських організацій та інших громадян щодо ознак порушення закону про захисту телерадіопростору. На думку посадовці, окрім моніторингів Нацради, будуть корисні повідомлення й з інших джерел для прийняття санкційних рішень.

«Ми будемо зважено підходити до кожного випадку порушення. Наша мета не карати, а захищати інформаційний простір України», — запевнив Пилип Іллєнко. Він додав, що в Держкіно з розумінням поставляться до можливих порушень у перші два місяців після впровадження санкцій, адже представники галузі мають адаптуватися до нових правил роботи. Окрім того, Закон надає учасникам кінотелеринку правову можливість оскаржити рішення Держкіно.

Джерело: zaxid.net
Розділи: Новини культури

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути