chrome firefox opera safari iexplorer

Комісія обговорює два основних варіанти зміни назви міста Дніпропетровськ

23 червня 2015 о 09:11

У комісії з питань зміни топоніміки, що створена при Дніпропетровській міській раді, обговорюють два основні варіанти зміни назви міста Дніпропетровськ – Дніпрослав та Січеслав, повідомив член комісії, історик Сергій Світленко.

За його словами, варіант «Дніпрослав» містить елементи двох попередніх назв мегаполісу – «Катеринослав» та «Дніпропетровськ», що дозволяє «утвердити тяглість та спадкоємність топонімічної традиції».

Як зазначив історик, ця назва «уславлює сакральний природний об'єкт України» – річку Дніпро. Він також відзначив милозвучність похідних назв – «Дніпрославська область», «Дніпрославщина»,"дніпрославці".

«Утвердження нової назви „Дніпрослав“ не буде суперечити скороченій, побутово-розмовній назві „Дніпро“, яка набула поширення останнім часом», – вважає Сергій Світленко.

За словами історика, інший варіант назви мегаполісу – «Січеслав» – є однією з історичних неофіційних назв міста, що містить «національно-патріотичну складову й уславлює Запорозьку Січ». Зародившись під час визвольних змагань 1917–1921 років, термін був відроджений за часів горбачовської «перебудови» і набув популярності за незалежної України.

«Нині ця назва набула нового звучання за умов участі мешканців нашого краю в антитерористичній операції на сході України», – сказав фахівець.

Як варіанти, за словами Сергія Світленка, також обговорюють назви «Дніпро», «Кодак», «Новий Кодак» та інші.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути