chrome firefox opera safari iexplorer

На Землі розпочалося шосте масове вимирання, — вчені

20 червня 2015 о 11:19

Земля вступає в шосте масове вимирання, в результаті якого можуть зникнути більшість нині існуючих на планеті видів, у тому числі люди.

Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Science Advances, передає Еспресо.TV.

В огляді результатів дослідження наголошується, що вчені працювали з археологічними даними, що розкривають час загибелі різних тварин, а також з сучасними даними по зникненню видів. Були виявлені більш високі темпи вимирання тварин, ніж це було перед попередніми п'ятьма хвилями масової загибелі живого на Землі.

«Якщо дозволити цьому продовжитися, на відновлення життя потрібно багато мільйонів років і незабаром зникне наш вид», — зазначив один з авторів дослідження, мексиканський учений Джеррард Селлабос.

Пояснюється, що людство не зможе існувати в умовах, коли будуть виснажені ресурси тваринного світу і природи в цілому.

На думку дослідників, у людства ще є можливість запобігти вимирання, якщо сконцентруватися на захисті тваринного світу, проте з кожним роком це буде все складніше: людина займає все більше території, знищуючи ареал проживання багатьох видів.

Як підкреслюють вчені, вони спеціально використовували найбільш консервативні оцінки — максимальна частота вимирань в «мирний час», мінімальна частота зникнення видів сьогодні — для того, щоб уникнути звинувачень у алармізм і згущуванні фарб.

За їхніми розрахунками, в епохи, що передували антропоцену — століттю людини, кожні сто років зникало приблизно по два види ссавців на кожні десять тисяч існували в той час видів тварин. У 20 столітті ця цифра зросла у 114 разів.

Іншими словами, те число видів, які припинили своє існування за цей час, звичайно зникає за 10 тисяч років, а не за одне століття. Темпи вимирання тварин в останні два століття, як відзначають вчені, стрімко наближаються до того, з якою швидкістю зникали представники флори і фауни 66 мільйонів років тому, коли зникли динозаври, морські рептилії і птерозаври.

«Ми підкреслюємо, що наші підрахунки швидше за все недооцінюють серйозність кризи вимирання, бо нашою метою було визначити реальний нижня межа впливу людства на біорізноманіття», — відзначили дослідники.

Вони висловлюють сподівання, що результати дослідження привернуть увагу громадськості і будуть зроблені відповідні висновки.

Зараз прийнято виділяти п'ять найсильніших масових вимирань живого на Землі: від ордовикско-силурійського, яке сталося приблизно 440 млн років тому, до крейда-палеогенового, яке відбулося приблизно 65,5 млн років тому. В рамках останнього, як вважається, і зникли динозаври.

Розділи: Довкілля

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути