chrome firefox opera safari iexplorer

Помер український письменник-фантаст Ігор Росоховатський

09 червня 2015 о 11:37

На 87-му році життя помер український письменник-фантаст, прозаїк та поет Ігор Росоховатський. Про це повідомив письменник Сергй Батурин у своєму Facebook.

«Тільки-но мені подзвонили з НСПУ й повідомили, що помер письменник і поет Ігор Росоховатський», — написав Батурин.

Ігор Росохватський народився в Черкаській області. по закінченні філологічного факультету Київського педагогічного інституту, працював науковим журналістом у редакціях українських газет («Юний ленінець» та ін.).

Його авторству належать багато книг і понад сотні науково-популярних статей. У співавторстві з доктором фізико-математичних наук, ученим-кібернетиком, членом-кореспондентом АН СРСР А. Стогнієм він написав науково-популярні книги «КД — кібернетичний двійник» (1975) і «Двійник конструктора Васильченко» (1979), в яких є вкраплення фантастичних оповідань автора.

Росоховатский був головним редактором київського журналу «Всесвітня фантастика і детектив».

Друкуватися почав у 1946 році. У 1954 році у видавництві «Молодь» вийшла його перша книга — поема «Міст (Слово про Івана Кулібіна)». У фантастиці дебютував у 1958 році оповіданням «Море, що бушує в нас…».

Його твори були удостоєні преміями та нагородами у міжнародних конкурсах.

Головною темою письменника, яка пронизала всю його творчість, була недосконалість людини. Росоховатський у кожному своєму оповіданні шукав причини цього і пропонував шляхи, нехай поки і фантастичні, зміни людини до кращого.

Джерело: gazeta.ua
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути