chrome firefox opera safari iexplorer

Що треба знати про відбитки пальців на візи

05 червня 2015 о 18:49

З 23 червня 2015 року всі консульства країн шенгенської зони братимуть відбитки пальців та цифрове фото для оформлення шенгенської візи громадянам країн Східного партнерства, зокрема громадянам України. Відтак генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд розповів про найважливіші зміни та нюанси у видачі шенгенських віз.

Як тепер діятиме система видачі віз

Після 23 червня 2015 року для отримання шенгенської візи потрібно буде обов’язково прийти у консульство особисто, подати документи та здати відбитки пальців.

Також біометризація віз передбачає цифрове фото. Проте Ярослав Дрозд каже, що до польського консульства можна буде, як і раніше, приносити друковане фото. З нього робитимуть сканкопію та оцифровуватимуть.

В усьому іншому система подачі візи не змінилась. Заявник повинен прийти до консульства або візового центру із стандартним пакетом документів, котрий можна подивитись на сайті Генерального консульства Республіки Польща у Львові.  Під час подачі документів потрібно також здати відбитки пальців.

«Все потрібно здавати одночасно і у одному місці. Не можна, щоб хтось здав за вас документи у Львові, а ви прийшли наступного дня здавати відбитки у Києві. Також не можна здавати документи у консульстві, а відбитки  — у візовому центрі», — зауважує консул.

Як часто потрібно буде здавати відбитки пальців

Відбитки потрібно буде здавати раз на п’ять років. Так передбачено системою біометризації шенгенських віз. Проте Ярослав Дрозд зазначив, що поки налагодиться робота з біометризації, польське консульство може щоразу брати біометричні дані для оформлення візи.

Також система біометризації шенгенських віз передбачає, що наступні п’ять років після здачі біометричних даних всі документи замість громадян можуть оформлювати  туристичні агенції. Натомість на практиці таке навряд чи буде можливо, попереджає генеральний консул.

«Скоріш за все люди повинні будуть особисто приходити до консульства чи візового центру щоразу, коли подаватимуть документи на візу. Принаймні наше консульство буде це практикувати перші роки», — каже Ярослав Дрозд.

Де потрібно здавати відбитки пальців

Проходити процедуру відскановування відбитків потрібно за місцем проживання.

«Навіть якщо ви із Дніпропетровська чи Києва, але замовляєте послуги у львівського туроператора і він готує для вас всі документи, ви повинні здати відбитки та принести ці документи за місцем прописки», — пояснив консул.

Винятками можуть стати переселенці. Вони повинні подавати документи на візу за місцем реєстрації статусу переселенця. Також документи можна подати за місцем офіційного працевлаштування або навчання.

Чи впливатиме біометричний паспорт на збір біометрії для візи

Біометричний паспорт ніяк не впливатиме на збір біометричних даних для візи. Громадяни незмінно повинні здавати відбитки пальців.

Консул пояснив, що біометричні паспорти та біометричні візи – це дві різних, не пов'язаних між собою бази біометричних даних.  Біометричні паспорти  видає українська влада, а біометричні візи – влада країн шенгенської зони. Жодними даними, які зберігаються на біометричних чіпах, вони між собою не обмінюються.

Чи будуть дійсними відбитки пальців, зняті в одному консульстві, для отримання візи в іншому

Не будуть. Ярослав Дрозд пояснив, що інформація, отримана консульством, є конфіденційною. Тому консульства нею між собою обмінюватись не будуть. Людина повинна подати біометричні данні до всіх консульств шенгенських країн, які відвідує вперше після 23 червня 2015 року.

«Загалом із цим не повинно виникати проблем, оскільки людина не може мати одночасно відкритих декілька шенгенських віз. Принаймні не повинна. Можна відкрити візу у одному консульстві, використати її і наступного разу відкривати через те ж консульство, не подаючи більше відбитків», — каже Ярослав Дрозд.

У майбутньому всі зібрані біометричні дані мають подавати до єдиного реєстру та видаватись на запит консульства. Однак поки що, на думку генконсула, це буде нереально.

Чи потрібні відбитки пальців для отримання національної візи

Умови отримання національної візи залишаються незмінними. Тому, принаймні до польського консульства, подавати відбитки пальців на національну візу не потрібно.

«Нагадаю, що для видачі національної візи час перебування у Польщі має бути не менше 90 днів. Тобто схитрити та відкрити її з метою туризму не вийде», — додав консул.

Чи вплине збір біометричних даних на час та вартість отримання віз

Ярослав Дрозд запевнив, що вартість візи та вартість надання послуг візовим центром залишатиметься незмінною. Він додав, що час отримання візи може затягнутись лише через ажіотаж на початку роботи консульства за новими правилами. Далі об’єктивних причин для затягування або пришвидшення часу видачі віз немає.

Чи можна відмовитись від здачі відбитків пальців

Відмовитись від здачі відбитків пальців, звичайно, можна, проте в такому разі заявник не отримає шенгенської візи. Винятками можуть стати діти до 12 років, люди, що фізично не можуть здати відбитки пальців та президент або члени уряду, що подорожують із офіційним візитом. Їм здавати відбитки пальців не потрібно.

Чи залишаться дійсними візи, отримані до 23 червня

Всі візи, отримані до 19 червня 2015 року включно, залишаться дійсними. 22 червня консульство та візовий центр не працюватимуть, аби видати візи всім заявникам та розпочати видачу біометричних віз «без хвостів».

«Проте, якщо у когось будуть проблеми з документами, то нічого донести вже не можна буде. Я всім поставлю відмови, бо 23 червня ми мусимо все оформляти з чистого листа», — попередив Ярослав Дрозд.

Чи зможуть туристичні агентства посприяти в отриманні візи

Туристичні агентства можуть допомагати готувати документи для отримання візи, планувати маршрути подорожей, бронювати готелі та вирішувати всі інші організаційні питання. Проте роль посередника між консульством та заявником вони виконувати не зможуть. Оскільки стаття 45.1 візового кодексу ЄС забороняє збір біометричних даних комерційними посередниками.

Джерело: zaxid.net
Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути