chrome firefox opera safari iexplorer

Український критик отримав літературну премію в Азербайджані

09 червня 2015 о 10:00

Український арт-критик і журналіст Костянтин Дорошенко отримав літературну премію імені азербайджанського поета Мікаїла Мушфіга.

Премію імені Мікаїла Мушфіга вручають літераторам з різних країн світу. Цього року вручення було п’ятим. Окрім українця, лауреатами стали класик грузинської поезії, культуролог Гіві Алхазішвілі і поетеса з Узбекистану Хосіят Рустам.

Зазначають, що Дорошенко – другий українець, який отримав цю премію. Першим був директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус 2014 року. При цьому Дорошенко – перший критик, якому вирішили вручити літературну премію.

“Уперше ми нагороджуємо премією Мікаїла Мушфіга не літератора, а критика. Але без критики немає усвідомлення мистецтва, – цитує видання “Публічні люди” поета і теоретика літератури Саліма Бабуллаоглу. – Ми цінуємо внесок Костянтина Дорошенка у справу зближення української культури з культурою Азербайджану, і ширше – з тюркомовними культурами. Крім його просвітницьких радіопрограм і статей, у цьому контексті варто згадати мистецький проект «Чингізиди України» 2009 року”.

Мікаїл Мушфіг, іменем якого названо премію, – один із символів нової культури Азербайджану, представник азербайджанського «Розстріляного Відродження». Поет, письменник, інтелектуал, який збагатив на початку ХХ століття національну теорію мистецтва і залишився в пам’яті азербайджанців віршами і піснями, які сприймають сьогодні як народні. У 1939-му, не доживши до 30-ти, він став жертвою сталінських репресій.

Костянтин Дорошенко – арт-критик, журналіст і куратор. Цього року вийшла його книга про українське мистецтво і культуру “Кінець епохи пізнього заліза”.

Джерело: ЛітАкцент"> ЛітАкцент
Розділи: Новини культури