chrome firefox opera safari iexplorer

Як правильно варити каву в турці: секрети приготування

06 червня 2015 о 10:25

Кава — це вишуканий напій, який люблять майже всі, але правильно готувати вміють одиниці. Зазвичай його варять у турці (її ще називають джезва) — товстостінному металевому ковші з довгою ручкою.

Якщо ти ще не вмієш правильно варити каву в турці так, щоб повною мірою зберігся смак і аромат напою, то ми тобі розповімо.

  1. Важливо для кави вибрати якісну воду. Візьми бутильовану, фільтровану воду, адже вона — основа нашого напою. Турка повинна відповідати розміру порцій. Краще звари каву в два прийоми, щоб вона не вивлилася на плиту.
  2. Перемели кавові зерна в кавомолці і засип їх в турку. Можна, звичайно, взяти вже готову мелену каву, але краще перемолоти свіжу.
  3. Налий воду (можна відміряти потрібну кількість чашками), додай за потребою цукор і постав на слабкий вогонь. Нікуди не йди від турки, інакше ризикуєш прогавити важливий момент.
  4. Тепер дивись уважно за тим, як утворюється зверху пінка. Не доводь напій до кипіння — це зіпсує його.
  5. Зніми турку з вогню і дай піні опуститися. Можна перемішати каву лише один раз.
  6. Знову постав каву на плиту. Можна повторити процедуру один або два рази. Це залежить від того, який розмір турки і скільки порцій. Таким чином, смак кави стає насиченішим і щільнішим.
  7. Залиш каву на кілька хвилин настоятися.
  8. Важливо прогріти чашки перед тим, як налити в них ароматний напій. Налий у них окріп, залиш на кілька секунд і вилий. Тепер можна розлити каву разом з піною.

У кожного кавомана є свої хитрощі у приготуванні напою, який бадьорить. Які секрети ти можеш дізнатися прямо зараз:

  1. Насип у турку цукор, потім налий воду і доведи до кипіння. Цукор додасть солодкість і пом'якшить воду. Далі зніми турку з вогню, насип туди каву і швидко перемішай. Як осяде, постав на слабкий вогонь і майже доведи до кипіння.
  2. Насип трохи цукру на дно гарячої турки. Він повинен злегка розплавитися, але не підгоріти. Якщо ти все зробиш правильно, отримаєш каву з присмаком карамелі.
  3. Додай у турку кілька кристаликів солі, мелений імбир, корицю і навіть червоний перець на кінчику ножа. Такі добавки додадуть напою неповторний смак і яскравий аромат.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути