chrome firefox opera safari iexplorer

Як правильно варити каву в турці: секрети приготування

06 червня 2015 о 10:25

Кава — це вишуканий напій, який люблять майже всі, але правильно готувати вміють одиниці. Зазвичай його варять у турці (її ще називають джезва) — товстостінному металевому ковші з довгою ручкою.

Якщо ти ще не вмієш правильно варити каву в турці так, щоб повною мірою зберігся смак і аромат напою, то ми тобі розповімо.

  1. Важливо для кави вибрати якісну воду. Візьми бутильовану, фільтровану воду, адже вона — основа нашого напою. Турка повинна відповідати розміру порцій. Краще звари каву в два прийоми, щоб вона не вивлилася на плиту.
  2. Перемели кавові зерна в кавомолці і засип їх в турку. Можна, звичайно, взяти вже готову мелену каву, але краще перемолоти свіжу.
  3. Налий воду (можна відміряти потрібну кількість чашками), додай за потребою цукор і постав на слабкий вогонь. Нікуди не йди від турки, інакше ризикуєш прогавити важливий момент.
  4. Тепер дивись уважно за тим, як утворюється зверху пінка. Не доводь напій до кипіння — це зіпсує його.
  5. Зніми турку з вогню і дай піні опуститися. Можна перемішати каву лише один раз.
  6. Знову постав каву на плиту. Можна повторити процедуру один або два рази. Це залежить від того, який розмір турки і скільки порцій. Таким чином, смак кави стає насиченішим і щільнішим.
  7. Залиш каву на кілька хвилин настоятися.
  8. Важливо прогріти чашки перед тим, як налити в них ароматний напій. Налий у них окріп, залиш на кілька секунд і вилий. Тепер можна розлити каву разом з піною.

У кожного кавомана є свої хитрощі у приготуванні напою, який бадьорить. Які секрети ти можеш дізнатися прямо зараз:

  1. Насип у турку цукор, потім налий воду і доведи до кипіння. Цукор додасть солодкість і пом'якшить воду. Далі зніми турку з вогню, насип туди каву і швидко перемішай. Як осяде, постав на слабкий вогонь і майже доведи до кипіння.
  2. Насип трохи цукру на дно гарячої турки. Він повинен злегка розплавитися, але не підгоріти. Якщо ти все зробиш правильно, отримаєш каву з присмаком карамелі.
  3. Додай у турку кілька кристаликів солі, мелений імбир, корицю і навіть червоний перець на кінчику ножа. Такі добавки додадуть напою неповторний смак і яскравий аромат.

15 серпня

Інші дати
Володимир Беклемішев
1861 –  російський та український скульптор, педагог, автор пам’ятників Т. Шевченку, П. Чайковскому та ін.
Розгорнути
Народився Григорій Ґалаґан
(1819, с.Сокиринці, Чернігівська область - 1888) — громадський діяч, українофіл, меценат, представник відомого козацько-старшинсько роду Ґалаґанів. У родовій садибі в Сокиринцях створив своєрідний центр українського культурно-господарського руху. Засновник Прилуцької чоловічої та жіночої гімназій, ремісничих училищ, колегії Павла Галагана у Києві, що стала одним із провідних навчальних закладів того часу.
“Пройдімося просторим садибним парком: його прикрашають альтанки, павільйони, мавзолеї, мости. Увійдімо в будинок: його зали заповнені старовинними предметами меблів, портретами, зброєю; вітрини переповнені фарфором, сріблом. …За всієї маси мистецьких скарбів, якими володіють Сокиринці, вони зберігаються, одначе, в ідеальному порядку. Будинок, парк, усі колекції, все має на собі відбиток турботливого — більше! любовного ставлення до старовини рідної й мистецької. От якби так зберігалося багато наших маєтків, що гинуть у глушині…”. (Георгій Лукомський про садибу Георгія Галагана в Сокиринцях)
Розгорнути