chrome firefox opera safari iexplorer

«Херсонес Таврійський» перейшов у підпорядкування РПЦ. Працівники обурені

31 липня 2015 о 12:09

Гендиректором археологічного музею «Херсонес Таврійський» призначений представник Московського патріархату протоієрей Сергій Халюта.

Про це повідомив в. о. заступника директора департаменту внутрішньої політики окупаційної адміністрації Севастополя Олексій Бахрамеев, передає "Медіа Крим".

Колектив Національного заповідника «Херсонес Таврійський» висловлює нерозуміння і обурення кадровою політикою керівництва Севастополя, яке напередодні призначило директором заповідника священнослужителя. Про це йдеться в опублікованому відкритому зверненні колективу "Херсонеса Таврійського".

«Ми, співробітники заповідника, вважаємо це абсолютно неприпустимим і висловлюємо свій протест. Подібне призначення символізує повну зміну вектора розвитку заповідника і перекреслює працю тисяч людей, протягом майже двохсот років віддавали свої знання, сили і душі Херсонесу», – йдеться у зверненні співробітників установи.

Співробітники вказують на те, що Херсонес у тому числі є науково-дослідним і просвітницьким закладом, який займається історією і археологією античної та середньовічної епох.

«Це античний пам'ятник світового рівня, а хора Херсонеса по своїй цілості взагалі не має аналогів у світі. Херсонес найбільший в Криму науковий центр, у якому працює близько 60 наукових співробітників, що володіють абсолютно унікальними знаннями в археології, антропології, нумізматики, реставрації тощо», – зазначається у зверненні.

Пам'ятники Херсонеса входять в золотий фонд світової культури, а саме стародавнє місто був включений в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Також, заповідник виконує роботу щодо збереження та охорони пам'яток, їх паспортизації та вивчення.

«Ми впевнені, що призначення на посаду директора заповідника людини далекої від науки і, тим більше, що представляє інтереси церкви, може завдати шкоди Херсонесу. Тут необхідний баланс інтересів церкви та світської культури, але з приходом на керівну посаду священика це буде неможливо. Не віриться, що отцю Сергію вдасться захищати херсонесскую науку, як це намагалися робити його попередники. Справа скінчиться тим, що Херсонес з науково-просвітницького центру перетвориться в релігійний, що абсолютно неприпустимо для російської та світової науки і культури», – йдеться у зверненні.

Колектив висловив довіру і підтримку колишньому директору заповідника Андрія Кулагіна і просить переглянути рішення про його звільнення.

В попередні списки всесвітньої спадщини ЮНЕСКО археологічний заповідник «Херсонес Таврійський» увійшов в 1989 році, а остаточно був включений тільки в червні 2013 року. Причому в список потрапив не весь заповідник, а тільки його частина — 259 гектарів з 400 гектарів.

На території «Херсонеса Таврійського» знаходиться православний храм, яхт-клуб і пляж.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути