chrome firefox opera safari iexplorer

Львів`яни запрошують на «Європейські дні в ратуші»

27 липня 2015 о 14:00

У Львові відбудуться лекції, дискусії та бесіди під назвою «Єврейські дні у Ратуші: спільна спадщина та відповідальність», які проведуть науковці та дослідники з України, Польщі та Сполучених Штатів Америки.

Захід триватиме до 10 серпня. В рамках зустрічей, які відбудуться у ресторані «Ратуша», спікери розповідатимуть про єврейство у Львові, в Галичині, в Україні та Східній Європі загалом. Як повідомляють організатори, відкриватимуть «Єврейські дні» дослідниця єврейської історії з Нью-Йорка Наталя Алексюн та дослідниця з Вроцлава др. Йоанна Лісек бесідою про спадщину на прикладах Вроцлава, Варшави та Вільнюса.

Протягом майже двох тижнів учасники обговорюватимуть питання збереження спільної спадщини, українські стереотипи стосовно євреїв та їхньої історії, місце єврейської спільноти в українському суспільстві та інше. Під час серії заходів планують також презентувати проект перетворення єврейського кварталу на меморіальне громадське місце «Простір Синагог».

Організаторами «Єврейських днів у Ратуші» виступають Центр міської історії Центрально-Східної Європи, Німецьке товариство міжнародної співпраці GIZ, управління охорони історичного середовища Львівської міської ради, управління культури Львівської міської ради та Всеукраїнський єврейський благодійний фонд «Хесед Ар'є» під патронатом Почесного консульства держави Ізраїль у Львові.

«Твоє Місто» подає розклад заходів «Єврейські дні у Ратуші: спільна спадщина та відповідальність»:

28 липня, 19:00
Розмова Наталі Алексюн, Давида Фішмана та Йоанни Лісек на тему «Чиєсь чи спільне: кому належить спадщина»

29 липня, 18:30
Лекція Йоханана Петровського-Штерна «Миті і поза митями: євреї в Україні»

30 липня, 18:30
Лекція Наталі Алексюн «Пройдися зі мною…”: Майєр Балабан та історія єврейського кварталу у Львові»

31 липня, 18:30
Дискусія «Львів мультикультурний: уявний, бажаний, проблемний?»

4 серпня, 18:30
Лекція Джейсона Франциско «Боротьба з пам'яттю: фотографії євреїв Східної Європи, 1997—2015»

5 серпня, 18:30
Дискусія «Яких меморіалів (не) потребує місто? Виклики та питання для проекту «Простір Синагог»

7 серпня, 12:00-17:00
Презентація проектів «Місця єврейської історії у Львові: мистецтво, спадщина, вшанування»

10 серпня, 18:30
Розмова Мирослава Мариновича та Йозефа Зісельса «Поруч і разом: етнічне, політичне і людське в сучасному українському суспільстві».

 

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути