chrome firefox opera safari iexplorer

На Хортиці виявили пам’ятку, якій більше чотирьох тисяч років

13 липня 2015 о 13:13

На острові Хортиця під час розкопок виявили кам’яний комплекс кінця IV — початку III тисячоліття до нашої ери.

Пам’ятка, що виявлена, являє собою майданчик колоподібної кам’яної закладки, яка слугувала для проведення ритуалів, пов’язаних з астрономічними явищами.

За словами археолога та директора Запорізького обласного центру охорони культурної спадщини Олега Тубольцева, ще 15 років тому комплекс виявив школяр, і тільки сьогодні вдалося знайти його центр — цю кам’яну закладку.

«Кам’яна закладка зорієнтована по сторонах світу, в її центрі міститься поховання або жерця, або вождя. Воно прекрасно збереглося. З цього поховання, очевидно, виріс цілий комплекс, від якого чітко за сторонами світу йдуть рови. Все це датується ІІІ тисячоліттям до нашої ери. Сподіваємося, що цей унікальний комплекс дасть нам уявлення про знання наших предків про світила й астрономію», — розповів Олег Тубольцев.

Імовірно, комплекс виконував кілька функцій: майданчика, з якого наші предки спостерігали за зірками, а також місця жертвопринесення. Крім того, під час розкопок знайдено побутове начиння, кістки тварин та знаряддя праці.

За словами директора заповідника «Хортиця» Максима Остапенка, це далеко не перша й не остання археологічна знахідка на острові, щороку окрім елементів побуту наших предків тут виявляють і зовсім несподівані об’єкти та поховання.

«Протягом кількох десятиліть Хортиця дає унікальні пам’ятки, які пов’язані з культовими місцями в інших частинах світу, такими як, наприклад, Стоунхендж. Скоріш за все, ціла мережа таких місць була не тільки на Хортиці, а й на прилеглих територіях. От тільки на Хортиці їх вдається досліджувати та музеєфікувати, й ці об’єкти стають туристично привабливими. Хортиця завжди була святиню багатьох народів на території України дототемних часів, тому виявлення подібних об’єктів тільки підтверджує це», — розповів Максим Остапенко.

Джерело: "День"
Розділи: Новини культури

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути