chrome firefox opera safari iexplorer

На Тернопільщині відкрили перший в Україні парадром

27 липня 2015 о 15:50

26 липня y ceлi Кyликiв Кpeмeнeцького району відкрили офіційний парадром “Соколина гора”. На захід з’їхалися парапланеристи з різних куточків України, зокрема з Рівного, Луцька, Києва, Львова, Тернополя, Івано-Франківська. Загалом було близько 15 спортсменів, повідомляє День.

«Це перший в Україні офіційний парадром. В нашій країні до цього часу не було жодного офіційного парадрому. Є просто місця з відповідними умовами, куди спортсмени приїжджають», – каже ініціатор проекту відновлення парадрому Андрій Равчук.

Через сильний контрвітер під час урочистого відкриття показові польоти не відбулися. Але незабаром організатори проекту обіцяють проводити тут як місцеві, так і всеукраїнські та міжнародні змагання. Сам Андрій Равчук вже більше року займається парапланеризмом. Рік тому отримав ліцензію пілота, що дає йому право здійснювати самостійні польоти. Каже, що у змаганнях, що проводитимуться на парадромі “Соколина гора”, до відкриття якого він доклав великі зусилля, поки що не може брати участь. Адже на даному етапі він займається організаційними питаннями щодо відлагодження роботи парадрому.

Як розповідають фахівці, парапланеризм на Кременеччині бере початок ще у 1933 році.

«Один з викладачів Кременецького коледжу був аматором і палким шанувальником авіаруху. Він разом зі студентами побудував планер. Вони об’їхали околиці Кременця і для здійснення польотів знайшли відповідне місце. Саме тоді на горі почали здійснювати перші польоти. У 1937 році вже було понад 20 планерів, протягом року більше 200 учнів ставали пілотами. Це була планерна школа, яка готувала пілотів до того, щоб потім вони могли пересісти на авіацію з мотором. Все припинило існування в 1939 році після приходу Червоної армії», – розповідає Андрій Равчук.

Працювати над питанням відновлення парадрому почали рік тому. А ідея здійснити такий масштабний проект народилася три роки тому.

«Я в дитинстві часто проводив літо у бабці поблизу Почаєва і не раз чув історію, що колись на Тернопільщині літали планеристи. Я завжди мріяв навчитися літати на дельтаплані. Три роки тому почав займатися на курсах пілотів параплану і згадав цю ідею та історію. Рік тому мене запросили на конференцію в Кременці, на якій обговорювали, як зробити область більш привабливою для туристів. Я розповів, що можна було б відновити парадром», – каже Андрій Равчук.

Щоб задум щодо відкриття парадрому перетворити на реальність, з осені минулого року почали писати звернення, листи, організовувати зустрічі. Як розповідає Андрій Равчук, проект здійснений спільними зусиллями Федерації парапланеризму України, Національного парку, активних людей регіону і місцевої влади.

«Федерація парапланеризму України надала мені уповноваження в Західному регіоні для здійснення заходів щодо розбудови і розвитку парадрому “Соколина гора”. Територія, де є цей парадром, знаходиться на межі національного парку. Тому необхідна була підтримка національного парку, який доклав багато зусиль, щоб підрівняти верх гори і зробити місце придатним для здійснення польотів. Національний парк провів за власний кошт розчищення від рослинності понад 4 гектарів схилу. Побудували також альтанку на горі для відпочинку. Активно зацікавилася і підтримала місцева влада».

Ініціатори і організатори проекту переконані, що парадром “Соколина гора” стане центром проведення всеукраїнських та міжнародних змагань з парапланеризму, а також туристичною перлиною Тернопільщини.

Джерело: День
Розділи: Туристичні новини