chrome firefox opera safari iexplorer

Околиці Одеси: 5 місць, які варто відвідати

08 липня 2015 о 17:00

Поїдьте в українську Венецію та спустіться в справжні катакомби.

Одеса, безумовно, красиве місто і навіть тижня буде мало, щоб сповна перейнятися його атмосферою. Але й на околицях перлини біля моря є також безліч цікавого! Редакция tochka.net вибрала п'ятірку must-visit місць.

Околиці Одеси  — Білгород-Дністровський

Білгород-Дністровський – найдавніше місто в Україні й одне із найбільш давніх у Європі. Виникло воно в VI столітті до нашої ери. Зараз це спокійний і затишний населений пункт, головною і єдиною визначною пам'яткою якого є фортеця.

Що подивитися в Білгород-Дністровському:

Отже, як ви вже зрозуміли, дивитися тут варто лише фортецю, але вона того справді варта. Адже Білгород-Дністровська (або Акерманська) фортеця є однією з найбільш збережених на території України, а якщо говорити про масштаби, то й поготів перевершує всі подібні фортифікаційні споруди країни. План фортеці можете подивитися тут.

Фортеця розташована на скелястому березі Дністровського лиману, тут часто проводять рок-концерти, різні фестивалі, і лицарські турніри. До речі, 11 і 12 червня, проходить один з лицарських турнірів «Мечь Монкастро». Захоплююче! Рекомендуємо!

Режим роботи:

Фортеця відкрита для огляду цілий рік, кожен день (без вихідних і обідньої перерви): у літній період із 8:00 до 20:00 (екскурсійне обслуговування з 9:00 до 18:00), в зимовий період із 8:00 до 17:00. У звичайні дні охочі відвідати цю історичну споруду повинні заплатити символічні 5 гривень. Якщо на території фортеці проводять якийсь фестиваль або турнір, ціни змінюються.

Можна замовити екскурсію, на якій вам розкажуть історію фортеці. Вартість і деталі уточнюйте в екскурсійному відділі:  (04849) 6-97-90, 6-97-80, 2-59-65, (094) 957-67-80

Як доїхати з Одеси:

До Білгород-Дністровського можна доїхати на маршрутці №560, що відправляється від Одеського залізничного вокзалу з 5:00 до 21:00 (інтервал 20-30 хвилин). Вартість проїзду близько 60 гривень.

Можна добратися й на електричці (дешевше і дорога мальовничіша). Електропоїзди відправляються від залізничного вокзалу о 6:51, 8:40, 12:12, 14:10 и 16:20,17:46. Вартість проїзду – 25 гривень, у дорозі трохи більше 2-х годин, причому останні півгодини електричка їде просто по березі моря. До речі, квитки ви можете купити завчасно онлайн на poezd.tochka.net

У самому містечку Білгород-Дністровський автовокзал і залізничний вокзал знаходяться за 15 хвилин ходьби від фортеці.

Околиці Одеси – село Шабо

За 70 кілометрів від Одеси знаходиться знаменита курортна та лікувальна зона, назву якої ви, мабуть, уже чули – Шабо. Привабливе це місце насамперед для тих, хто цікавиться вином і виноробством.
Що подивитися:

Головна визначна пам'ятка Шабо – Центр культури вина, який відкрився в 2009 році. Підвищення культури споживання благородних напоїв – отака мета у цього центру.

Це єдиний в Україні культурний центр, що поєднує діюче високотехнологічне підприємство, стародавні винні підвали, дегустаційний зал, експозиції сучасного скульптурного й архітектурного мистецтва, а також унікальний Музей вина та виноробства.

  Околиці Одеси – селище Вилкове

Цей невеликий населений пункт в Одеській області порівнюють із одним із найкрасивіших міст світу – Венецією. Звісно, це великий реверанс у бік Вилкового і просто туристичний штамп, яким спекулюють на всі боки. Будемо відверті, крім вулиць-каналів у Вилковому з перлиною Італії більше нічого спільного, але побувати тут слід.

Що подивитися у Вилковому:

Насамперед погуляти по центру міста, подивитися на унікальні єрики – канали-вулиці. Після того, як на своїх двох пересуватися втомитеся – візьміть напрокат «гондолу» і здійснять «круїз» по Вилковому. Це задоволення коштуватиме 150-250 гривень за годину (як сторгуєтеся). Замовляти тур або екскурсію заздалегідь немає сенсу. Після приїзду до Вилкового до вас одразу підбігатимуть шустрі хлопчиська та пропонуватимуть покататися на човнику.

Також можна відвідати два місцеві храми – старовірський і православний, – зробити фотографію біля пам'ятника нулю (місце, де Дунай впадає в Чорне море) і зняти пеліканів, подивитися твори місцевого художника в картинній галереї, скуштувати місцевого вина «Новак» (можна купити практично в кожному дворі за 6-8 гривень за 1 л) і закусити знаменитим дунайським оселедцем. От і вся програма. Як бачите, одного дня більше, ніж достатньо.

Як добратися з Одеси:

Перший автобус до Вилкового відправляється з автовокзалу «Привіз» о 06:25. У дорозі трохи менше 4 годин, квиток в одну сторону – 70-90 гривень. Далі є автобуси о 11:15 (прямий, відправлення з автовокзалу «Привіз»), о 14:00 проходить Херсон – Вилкове через Одесу (відправлення з Центрального автовокзалу), о 15:50 Одеса – Вилкове (Привіз). Захопіть із собою паспорт, Вилкове знаходиться на самому кордоні з Румунією – можуть перевіряти документи.

Околиці Одеси – село Нерубайське

Цей невеликий населений пункт за 15 км від Одеси, мабуть, так і залишився б лише сірою крапкою на карті, якби не одне цікаве місце – Музей партизанської слави (також відомий як Нерубайські катакомби). Це один із небагатьох колишніх військових об'єктів, відкритих для відвідування туристів.

Що подивитися в селі Нерубайське:

Мережа підземних ходів і лабіринтів під Одесою існує з першої половини XIX століття. Їх довжина – приблизно 2,5 тис. км. Під час Великої Вітчизняної війни катакомби слугували укриттям для радянських партизанів і місцем їх боротьби з німецько-фашистськими загарбниками. Сьогодні ця зона – суто туристична.

У катакомбах представлені атрибути побуту та зразки зброї. Можна відвідати кухню, лазню, чоловічий  і жіночий гуртожитки, навчальний тир і меморіальний зал. На стінах досі збереглися написи, зроблені рукою бадаївців, а також кілька картин-карикатур, що закликають до перемоги над фашистами.

На сьогодні день в Одесі проводиться безліч різних екскурсій у катакомби. Практично кожне турагентство пропонує послуги своїх гідів за суму від 100 до 250 грн. з особи.

Час роботи: з 10:00 до 16:00, вхід (якщо захочете відвідати самостійно без екскурсій) – около 20 грн.

Як доїхати:

Від автовокзалу Одеси на маршрутках №84 (проходить поруч із музеєм), №87 до села Нерубайське. Час у дорозі – приблизно півгодини, вартість –  до 10 грн.

Околиці Одеси – село Петрівка

Про це місце знають небагато людей, навряд чи воно колись стане туристичною Меккою. Але є в Петрівці одна цікавинка, задля якої сюди варто приїхати з Одеси.

Що подивитися в Петрівці

У 1820 році в Петрівці, тоді ще селі Покровське, з'явився замок, який слугував літньою резиденцією сім’ї родини Курисів (таємний радник, друг Суворова). Згодом його повністю перебудували й розширили, створивши справжній шедевр архітектури - Мавританский палац.

І хоча зараз від цієї прекрасної будівлі залишився фактично лише кістяк, вона однаково вражає. Зокрема вражає кладка. Кажуть, такі тонкі й рівні шви виходили тоді, коли при будівництві використовували негашене вапно, на яке ставили підмочені блоки.

Як доїхати:

Село Петрівка знаходиться за 60 км від Одеси. Добратися можна будь-яким транспортом у Вознесенському напрямку — на Сербку, Алексеєвку, Вознесенськ, Березівку, Южноукраїнськ, Кривий Ріг.

Джерело: tochka.net
Розділи: Туристичні новини

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути